Vokietijoje – M. Le Pen vadovaujamas euroskeptikų suvažiavimas

  • Teksto dydis:

Prancūzijos prezidento siekianti Marine Le Pen (Marin Le Pen) bus pagrindinė žvaigždė šeštadienį Vokietijoje prasidedančiame euroskeptikų ir ultradešiniųjų lyderių suvažiavime, šiam politiniam sparnui mėginant suformuoti vieningą frontą prieš šiais metais vyksiančius svarbius rinkimus.

Pasak organizatorių, šio „viršūnių kontrasusitikimo“ istoriniame Koblenco mieste prie Reino upės dalyviai stengsis susitarti dėl savo bendros „vizijos apie laisvės Europą“.

Prancūzijos Nacionalinio fronto (FN) lyderė M.Le Pen dalysis scena su antiimigracinės partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) vadove Frauke Petry (Frauke Petri), Nyderlandų antiislamiškos Laisvės partijos pirmininku Geertu Wildersu (Gertu Vildersu) ir Italijos euroskeptiškosios Šiaurės lygos lydeiu Matteo Salvini (Matėju Salviniu).

„Tikslas – apibrėžti rytojaus Europą“, – penktadienį sakė M.Le Pen, kuriai prognozuojama gegužę patekti į Prancūzijos prezidento rinkimų antrąjį turą.

„Kiekvienas iš mūsų labai ištikimas suverenumui ir laisvei bendrąja prasme. Tikiu, kad mus sutelkia Europos Sąjungos laissez-faire politikos atmetimas“, – prieš šį susitikimą sakė ji Prancūzijos radijui „Classique“.

Padrąsintos pernai Didžiojoje Britanijoje įvykusio referendumo, per kurį šalis apsisprendė išstoti iš ES, ir Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) netikėtos pergalės JAV prezidento rinkimuose Europos ultradešinieji tikisi supurtyti nusistovėjusią politiką, pasikinkiusios prieš dabartinius lyderius nukreiptą pyktį ir susirūpinimą dėl imigrantų.

Ši konferencija prasidės praėjus tik vienai po D.Trumpo prisaikdinimo. Naujasis lyderis paskelbė itin nacionalistinio tono inauguracijos kalbą ir pažadėjo, kad nuo šiol „Amerika bus pirmoje vietoje“.

„Odė džiaugsmui“

Susitikimo Koblence dalyviai ne kartą reiškė žavėjimąsi šiuo ekscentrišku milijardieriumi, iškeltu į Baltuosius rūmus populistinės bangos.

„Sveikinimai @POTUS prezidentui Trumpui!!“ – G.Wildersas parašė tviteryje per Amerikos lyderio inauguraciją. Vėliau olandas paskelbė nuotrauką, kurioje jis matomas su besišypsančiomis F.Petry ir M.Le Pen per vakarienę, surengtą suvažiavimo išvakarėse.

„Didžiuojuosi būdamas su naujosios Europos lyderiais“, – jis parašė prie nuotraukos.

Šis charizmatiškas Nyderlandų įstatymų leidėjas yra populiariausias šalies politikas prieš kovą vyksiančius parlamento rinkimus, bet apžvalgininkai sako, kad jam tikriausiai bus sunku rasti koalicijos partijų, kad galėtų sudaryti vyriausybę.

Koblenco kongresą organizuoja Europos Parlamento frakcija „Tautų ir laisvės Europa“ (ENF), 2015 metais įkurta M.Le Pen. Dabar ją sudaro 40 eurparlamentarų iš devynių šalių.

Vokietijos Marshallo (Maršalo) fondo politikos analitikas Timo Lochocki (Timas Lochokis) sakė, kad šis suvažiavimas visų pirma yra „tiesiog gera viešųjų ryšių akcija“, nes šioms partijoms sustiprinti tarpusavio ryšius nėra labai svarbu.

„Juo labiausiai siekiama padidinti žiniasklaidos dėmesį, – ekspertas sakė AFP. – Priežastys, dėl kurių žmonės balsuoja už šias partijas – grynai nacionalinės, nepriklausomos nuo jokio numanomo tarptautinio ultradešiniųjų bendradarbiavimo.“

Šių itin prieštaringai vertinamų politikų susitikimas sukėlė susirūpinimą Vokietijoje.

Koblenco valdžia ruošiasi vėliau šeštadienį planuojamiems dideliems protestams, organizuojamiems kairiųjų judėjimų, pagrindinio politinio srauto partijų ir profsąjungų koalicijos.

Mieste mobilizuota per tūstantį policijos pareigūnų, turinčių užtikrinti, kad demonstracijos būtų taikios.

Demonstrantai, kurių šūkis „Koblencas liks spalvingas: nėra vietos dešiniajam populizmui“, sakė planuojantys prie suvažiavimo vietos garsiai leisti Ludwigo van Beethoveno (Liudviko van Bethoveno) „Odę džiaugsmui“ – ES himną.

Vokietijos vicekancleris socialdemokratas Sigmaras Gabrielis (Zigmaras Gabrielis) tikriausiai prisidės prie protestuotojų. Kalbą taip pat planuoja pasakyti Liuksemburgo užsienio reikalų ministras Jeanas Asselbornas (Žanas Aselbornas).

Kanclerė Angela Merkel atmetė galimybę susitikti su M.Le Pen iki rinkimų Prancūzijoje, o jos atstovas sakė, kad prancūzų ultradešiniųjų politikų siūlomos priemonės neturi nieko bendra su Vokietijos vyriausybės politika.

M.Le Pen atsakymą per „Twitter“ daug kas laiko akibrokštu.

„Ketinu vykti į Vokietiją susitikti su jos ateitimi – AfD, o ne jos praeitimi – CDU“, – rašė politikė, turėdama omenyje A.Merkel konservatyviąją Krikščionių demokratų sąjungą.

Kontraversija

Prieš prasidedant šiam suvažiavimui AfD narys europarlamentaras Marcus Pretzellis (Markas Precelis), F.Petry vyras, išprovokavo gausią kritiką, kai pareiškė, kad kelioms vokiečių žiniasklaidos priemonėms nebus leista nušviesti konferencijos – esą dėl jų šališkumo.

Pasak jo, neįleistieji „galės stebėti tiesioginę transliaciją“.

Tuo tarpu pati AfD bendrapirmininkė F.Petry sulaukė kritikos strėlių, kad apskritai sutiko dalyvauti šiame susitikime. Kai kurie iškilūs jos partijo nariai kėlė klausimą, kodėl AfD turėtų bičiuliautis su M.Le Pen ir judėti toliau į politinę dešinę.

AfD buvo įkurta kaip euroskeptikų judėjimas, bet vėliau sustiprino savo pozicijas, pasisakydama prieš A.Merkel liberalią politiką pabėgėlių atžvilgiu, kai kanclerė plačiai atvėrė šalies duris daugiau kaip milijonui prieglobsčio ieškotojų, atvykusių nuo 2015 metų.

Artėjant rugsėjį vyksiantiems rinkimams apklausos rodo, kad AfD palaiko 11–15 proc. rinkėjų, todėl ji gali tapti pirmąja nuo 1945 metų griežtosios linijos dešiniąja partija, patekusia į federalinį Vokietijos parlamentą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tikiu

Tikiu portretas
M. LE PEN - naujos Europos VILTIS Tik drasus ir protingi ,gali isgelbeti EUROPA .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių