Vokietija žada persvarstyti savo santykius su Turkija

  • Teksto dydis:

Vokietija ketvirtadienį pažadėjo imtis skaudžių priemonių, turinčių paveikti turizmą ir investicijas Turkijoje, taip pat atlikti komplikuotų santykių su šia šalimi visapusišką „reviziją“.

Šis Berlyno pareiškimas rodo, kad Vokietijos kantrybė baigėsi, Ankarai areštavus kelis žmogaus teisių aktyvistus.

Vokietijos užsienio reikalų ministerija sugriežtino savo patarimus dėl kelionių į NATO sąjungininkę Turkiją ir perspėjo, kad nebegali užtikrinti savo piliečių saugumo vykstant „savavališkiems“ masiniams areštams. Šis žingsnis gali paveikti Turkijai itin svarbų turizmo sektorių.

Užsienio reikalų ministras Sigmaras Gabrielis (Zigmaras Gabrielis), ankstesnę dieną iškvietęs Turkijos ambasadorių, nutraukė savo atostogas ir į grįžo į Berlyną pareikšti neįprastai griežtų komentarų apie Turkijos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą (Redžepą Tajipą Erdohaną).

Santykiai tarp Turkijos ir Vokietijos, kurioje gyvena 3 mln. turkų išeivių, pasidarė labai įtempti, ypač po praėjusių metų nesėkmingo kariškių bandymo nuversti R.T.Erdoganą.

S.Gabrielis sakė, kad Vokietija persvarstys valstybines garantijas užsienio investicijoms Turkijoje ir paragins kompanijas nedėti ten savo pinigų. Be to, bus peržiūrėta Berlyno pozicija dėl Europos Sąjungos finansų srautų, skiriamų seniai narystės Bendrijoje siekiančiai Turkijai.

Socialdemokratas S.Gabrielis aiškiai pasakė, kad kalba konservatorių kanclerės Angelos Merkel vadovaujamos koalicinės vyriausybės vardu ir kad vyriausybės vadovė anksčiau pritarė šiam griežtam pareiškimui.

Jis priminė, kad Turkija, kuri ilgai save laikė „Europos šeimos nare“, Vokietijos atžvilgiu laidė pašaipas apie nacius, taip pat kaltino R.T.Erdoganą komplikavus krizę, kurią Berlynas ne kartą bandė švelninti dialogu.

S.Gabrielis kaltino R.T.Erdoganą bandymu užčiaupti „kiekvieną kritišką balsą“ masiniais areštais po praėjusių metų bandymo jį nuversti. Vokiečių užsienio reikalų ministras pabrėžė, kad Vokietija vis dar nori atkurti santykius su savo ilgamete sąjungininke, bet ragino R.T.Erdogano vyriausybę „grįžti prie Europos vertybių“.


Šiame straipsnyje: vokietijaTurkijaESNATO

NAUJAUSI KOMENTARAI

uuuu

uuuu portretas
Rinkimai artėja reikia senbobei balsų tai kliedi
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių