Vokietija perspėjo E. Macroną neskubėti reformuoti ES

  • Teksto dydis:

Vokietija pirmadienį perspėjo naująjį Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną (Emanuelį Makroną) neskubėti imtis radikalių Europos Sąjungos reformų, nes toli siekiantiems veiksmams prireiktų keisti sutartį, o tai šiuo metu „ne realu“.

E.Macronas yra sakęs, kad reikėtų sudaryti atskirą euro zonos biudžetą 19-kai valstybių, vartojančių bendrą valiutą; jis dar siūlė, kad ši zona turėtų savą parlamentą ir atskirą finansų ministrą.

Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) pažymėjo, kad „toks rimtas pakeitimas su euro zonos finansų ministro paskyrimu ir biudžeto sudarymu reikalautų pakeitimų pagrindinėje ES sutartyje“, sakė Vokietijos finansų ministerijos atstovė Friederike von Tiesenhausen (Fryderikė Tyzenhauzen).

Sutarties pataisas turėtų patvirtinti visos 28 Bendrijos narės, bet tai „šiuo metu yra ne realu“, – sakė ji.

Užsienio reikalų ministerijos atstovas Martinas Schaeferis (Martinas Šėferis) savo ruožtu pažymėjo: „Vyriausybėje yra sutarta, kad dėl dabartinės sunkios padėties, su kuria susidūrėme Europoje, planai keisti sutartį nėra geras sumanymas“.

E.Macronui įveikus kraštutinių dešiniųjų lyderę Marine Le Pen (marin Le Pen), šiek tiek nusiraminusi Vokietijos žiniasklaida vėl perspėja, kad ES reformų siekiantis naujasis Prancūzijos lyderis gali brangiai kainuoti Vokietijai.

Šeštadienio numeryje „Der Spiegel“ pateikė E.Macrono nuotrauką su užrašu „Teurer Freund“ (Brangusis draugas).

Likus kelioms valandoms iki susitikimo su E.Macronu pirmadienį kanclerė Angela Merkel stengėsi sušvelninti bet kokius skirtumus.

Ji sakė einanti į derybas, kuriose pagrindinis dėmesys skirtinas „pirmiausia tam, ko mes kartu galime pasiekti, o ne tam, kas neveikia“.

„Neketinu būti visažine“ ir mokyti Prancūzijos, ką ji turi daryti, pridūrė A.Merkel.

Pasirinko ministrą pirmininką

Naujasis Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) naujuoju ministru pirmininkų pasirinko mažai žinomą parlamentarą centro dešiniosios Respublikonų partijos narį Edouard'ą Philippe'ą (Eduarą Filipą), Havro merą, pranešė pirmadienį E.Macrono generalinis sekretorius Alexis Kohleris (Aleksis Koleris).

Šitaip naujasis ir jauniausias Prancūzijos prezidentas pradeda vykdyti savo rinkiminės kampanijos pažadą atšviežinti Prancūzijos politiką naujais veidais.

46-erių E.Philippe'o, šiaurinio Havro miesto mero, pasirinkimas laikytinas 39-erių E.Macrono mėginimu pritraukti ir kitus nuosaikiuosius į savo naująją centristinę partija „Respublika, pirmyn“ (Republique En Marche, REM).

E.Philippe'as, diplomuotas teisininkas, politinių trilerių autorius, priklauso dešiniajai Respublikonų partijai, kuri žiauriai pralaimėjo prezidento rinkimuose.

E.Philippe'o amžius rodo, kad siekiama įtvirtinti Prancūzijos valdžios koridoriuose kartų poslinkį į jaunimo pusę, pačiam E.Macronui demonstruojant jaunatvišką energiją.

E.Philippe'as gali patraukti daugiau respublikonų dėtis prie E.Macrono, kuris linkęs sutelkti parlamentinę daugumą savo žadėtoms ekonomikos reformoms įgyvendinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Ech: "Vokietija pirmadienį perspėjo naująjį Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną (Emanuelį Makroną) neskubėti imtis radikalių Europos Sąjungos reformų, nes toli siekiantiems veiksmams prireiktų keisti sutartį, o tai šiuo metu „ne realu“" - vokiečiai galėjo atvirai pasakyt: "Esama sutartis be galo paranki Vokietijai, ir nedrįskit kėsintis į MŪSŲ gerbūvį, geriau dar daugiau 'pabėgėlių' prisiimkit, mums SAVO darbininkus atsiųskit. Nes jie dirbt moka, ne taip kaip anie".
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių