Vladimiras Putinas ignoruos Londono olimpiadą

Rusijos prezidentas nevyks į Londono olimpines žaidynes, o vietoj savęs siųs premjerą Dmitrijų Medvedevą.

Anot diplomatinių šaltinių, Rusijos prezidentas nedalyvaus Olimpiados atidarymo ceremonijoje liepos 27 dieną, nepaisant to, kad Rusijos Juodosios jūros kurortas Sočis rengs 2014 metų žiemos Olimpiadą. Vietoj savęs V. Putinas į Londoną greičiausiai atsiųs premjerą D. Medvedevą, praneša guardian.co.uk.

Kiek anksčiau šį mėnesį V. Putinas priėmė prieštaringai vertinamą sprendimą boikotuoti G8 viršūnių susitikimą, kurį rengė JAV prezidentas Barackas Obama. V. Putinas teigė, kad buvo per daug užsiėmęs naujos vyriausybės formavimu, tad vietoj savęs taip pat pasiuntė D. Medvedevą. Jis apkaltino JAV kurstant prieš jį nukreiptus gatvės protestus bei yra nepatenkintas Vašingtono planais dėl priešraketinės gynybos Europoje.

Britanijos V. Putinui padarytų skriaudų sąrašas taip pat ilgas. Tai ne tik vis dar neišaiškinta Aleksandro Litvinenkos byla, nuolat rusenančios įtampos šaltimis, bet ir Kremliaus įniršis dėl raginimų drausti į šalį atvykti aukštiems Rusijos pareigūnams, kaltinamiems žmogaus teisių pažeidimais.

Kovą grupė užpakalinės suolų eilės Bendruomenių rūmų narių balsavo už tai, kad nebūtų išduotos vizos pareigūnams, kaltinamiems dėl Sergėjaus Magnickio mirties. Šis teisininkas 2009 metais mirė kalėjime. Užsienio reikalų ministerija kol kas ignoravo neprivalomą sprendimą ir atmetė Magnickio draudimą.

V. Putinas trečią kartą prezidentu prisaikdintas gegužės 7 dieną. Netrukus po to jis paskelbė, kad vienas svarbiausių Maskvos užsienio politikos tikslų bus siekis užkirsti kelią tam, kad vyriausybės ir kiti pareigūnai atsidurtų juoduosiuose sąrašuose gauti užsienio šalių vizas.

Šios priemonės šalininkai teigia, kad tai vienas iš kelių efektyvių kovos priemonių prieš biurokratus, kurie mėgaujasi vizitais į Londoną ir kitų Europos Sąjungos šalių sostines ir paprastai Vakaruose atsidaro bankų sąskaitas.

Londono Olimpiados atidarymo ceremonijoje dalyvauti ketina apie 120 šalių vadovų. Tai bus didžiausias aukščiausio lygio tarptautinis susirinkimas diplomatijos istorijoje, įsitikinusi užsienio reikalų ministerija. Pekino Olimpiadoje dalyvavo 87 šalių vadovai.

Keletas prieštaringai vertinamų lyderių, atsidūrusių Europos Sąjungos „juoduosiuose sąrašuose“, į Londoną neatvyks. Tai Sirijos vadovas Basharas al Assadas, Zimbabvės lyderis Robertas Mugabe, Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka.

Tačiau kiti autoritariniai vadovai, kurių sąrašuose nėra, greičiausiai į Olimpiadą atvyks. Tai Uzbekijos vadovas Islamas Karimovas ir jo kolega iš Turkmėnijos Gurbanguly Berdymuchamedovas. Abu jie dalyvavo ir Pekino žaidynėse 2008 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pv.

pv. portretas
kaip ignoruos ... ? ... žiūrės tik viena akimi ?? :)

O ka...

O ka... portretas
...Putinas privalo vaziuoti i Olimpiada? Kam rasyti nesamones???

Realistas

Realistas portretas
Pirma, be jo nieko neatsitiks, antra - musėt ruošiasi naujam puolimui prieš Gruziją kaip per aną Olimpiadą, trečia - pažiūrėsime jo gėdą ir kritimą per kitų metų Soči olimpinę katastrofą, kai bus pateiktas žiūrovams smagiausias Žmonijos istorijoje korupcinio choro kūrinys, rusiškai vadinamas "tufta".
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių