Vizitą Kaukazo regione pradedantis popiežius ragina gerbti nacionalinį suverenitetą

  • Teksto dydis:

Popiežius Pranciškus, penktadienį atvykęs į Gruziją, paragino gerbti nacionalinį suverenitetą ir „sambūvį“, vengdamas užsitraukti Rusijos įtūžį savo vizito šiame neramiame Kaukazo regione pradžioje.

Gruzijoje popiežių šiltai sutiko prezidentas Georgijus Margvelašvilis ir dabartinis šios šalies Ortodoksų Bažnyčios lyderis patriarchas Elijas II. Trijų dienų vizitą Gruzijoje ir Azerbaidžane Vatikanas vadina taikos misija.

Provakarietiška Gruzija, kuri yra viena seniausių pasaulio krikščioniškų tautų, 2008 metais dalyvavo trumpame kare su Rusija ir dar dviem Maskvos palaikomais Pietų Osetijos ir Abchazijos regionais, kurių Tbilisis nekontroliuoja iki šiol.

Po susitikimo su pontifiku G.Margvelašvilis padėkojo jam už paramą Gruzijos teritoriniam vientisumui, tačiau priminė, kad „20 proc. Gruzijos teritorijos ir toliau yra okupuota“ Rusijos karių.

Tačiau sakydamas kalbą Prezidentūros kiemelyje, kurios klausėsi vyriausybės pareigūnai, pilietinės visuomenės lyderiai ir užsienio diplomatai, Pranciškus neištarė Rusijos vardo ir žodžio „okupacija“.

Matyt, nenorėdamas užsitraukti Kremliaus ir įtakingos Rusijos Ortodoksų Bažnyčios pykčio, Pranciškus tik bendrais žodžiais paragino „gerbti visų šalių suverenitetą tarptautinės teisės ribose“.

„Visų tautų ir valstybių sambūvis regione“ yra „būtina sąlyga“ taikai ir stabilumui pasiekti, kalbėjo jis.

Sekmadienį Pranciškus lankysis Azerbaidžane, kur susitiks ir su prezidentu Ilhamu Aliyevu (Ilchamu Alijevu). Vos prieš kelias dienas Azerbaidžano rinkėjai triuškinama balsų dauguma pritarė konstitucijos pataisoms, suteiksiančioms ilgamečiam šalies vadovui daugiau galių.

Manoma, kad naftos ir dujų turtingoje šalyje Pranciškus pakartos Armėnijoje išsakytą raginimą taikiai spręsti konfliktą dėl ginčijamo Kalnų Karabacho regiono.

Kovos palei nestabilią šių fronto liniją, etniniams Kalnų Karabacho armėnams savo regione atėmus valdžią iš Azerbaidžano per žiaurų karą dešimtojo dešimtmečio pradžioje, vėl įsiplieskė šių metų balandį. Ten žuvo mažiausiai 110 žmonių.

Žingsniai į taiką

Dialogas tarp konfesijų ir įvairių krikričionybės atšakų sutaikymas yra vieni pagrindinių Pranciškaus pontifikato tikslų.

Jis taip pat sieks sustiprinti ryšius su Gruzijos Bažnyčia, kuri kaip ir kitos ortodoksų bažnyčios, nepripažįsta popiežiaus viršenybės ir kurios doktrinos skiriasi nuo Romos Katalikų Bažnyčios.

Šių bažnyčių skirtingas teologinių klausimų interpretavimas paaiškina, kodėl popiežius Pranciškus ir patriarchas Elijas II nedalyvaus bendrose pamaldose pontifiko vizito Gruzijoje metu.

„Popiežiaus vizitas gali sukelti tam tikrą atšilimą abiejų bažnyčių santykiuose, bet ne perversmą“, – sakė Gruzijos žurnalo „Tabula“ religinės skilties apžvalgininkas Levanas Sutidzė naujienų agentūrai AFP.

„Teologiniai skirtumai yra rimti, o Gruzijos Bažnyčia garsėja savo izoliacionistine pozicija“, – pridūrė jis.

83-ejų Elijas II matė, kaip po Sovietinio laikotarpio atgimsta ši bažnyčia, kuriai ištikimi daugiau kaip 80 proc. Gruzijos gyventojų iš 4,9 milijono.

Gruzijos bažnyčios lyderis yra konservatyvių ir gana kontroversiškų pažiūrų, jis homoseksualumą laiko liga, kurią esą reikia gydyti kaip priklausomybę nuo narkotikų.

Gruzija buvo viena iš ankstyvosios krikščionybės lopšių; vienas iš apaštalų, Andriejus, laikomas krikščionybės skleidėju teritorijose, kuriose dabar yra Gruzija.

Okupuota bolševikų 1921 metais šalis nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos atgavo 1991 metais ir dabar siekia Europos Sąjungos bei NATO narystės; anot diplomatų, dabartinis popiežiaus vizitas turėtų „pastūmėti“ šį procesą į priekį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių