Vilniuje gimęs O.Adi: Sirijai atkurti prireiks daug laiko

Omaras Adi gimė Vilniuje, bet su Sirija jį sieja kraujo ryšys. Visai neseniai vyras parvežė tėvą iš karo draskomos šalies. O.Adi įsitikinęs, kad užsienio intervencija yra vienintelė išeitis, nors visų problemų ji neišspręs.

– Vakarai vis garsiau kalba apie intervenciją į Sirijos konfliktą, ir ji jau atrodo neišvengiama. Kaip manote, ar tai teisingas žingsnis?

– Taip, žinoma. Šis režimas yra išžudęs nemažai žmonių, be to, buvo panaudotas cheminis ginklas. Atėjo laikas imtis prevencinių veiksmų prieš tokį režimą.

– Sirijoje tikriausiai turite draugų ir artimųjų. Kokių žinių gaunate iš jų, kaip jie gyvena?

– Su šiokia tokia baime. Karas palietė kiekvieną žmogų. Apribota judėjimo laisvė, kartais žmonėms tenka būti įkalintiems namuose po kelias dienas, nes jie bijo išeiti į gatvę. Aišku, šioks toks gyvenimas vyksta, dirba parduotuvės.

– Kaip jūsų tėvas gyveno Sirijoje pastaruosius metus, kai vyksta konfliktas?

– Jis jau išėjęs į pensiją, bet vysto savo projektus. Daug kas užsidarė, dirbti tapo sunkiau, pasikeitė valiutos kursas, bankai neišduoda pinigų. Visas gyvenimas apvirto aukštyn kojomis. Atkurti ekonomiką reikės labai ilgai. Atrodo, kad Basharas al Assadas neįvertino kai kurių padarinių ir tikisi išlaikyti postą, nesvarbu, kokia būtų to kaina.

– O kaip vertinate opoziciją, juk ji irgi gana marga ir susiskaldžiusi?

– Taip, tai gana sudėtingas reikalas. Iš pradžių ji turėjo bendrą tikslą nuversti prezidentą. O dabar atsirado povandeninių srovių, vieni tampa radikalesni, kiti atviresnių pažiūrų. Taigi ateityje irgi gali būti problemų, nebent ateis stipri valdžia ir visi sutiks jai paklusti.

– Regione turime Egipto pavyzdį, kur po revoliucijos vėl prasidėjo suirutė. Ar nebijote panašių padarinių Sirijoje?

– Matote, Sirija istoriškai yra labiau multikultūrinė. Vienoje šalyje gyvena ir musulmonų, ir krikščionių, daug jų atšakų. Todėl nemanau, kad čia pasikartos Egipto istorija, bet turėtų vystytis koks nors kitas scenarijus. Aišku, pati pradžia tikrai nebus lengva.

– Ar matote kitų išeičių, ar liko vienintelė – užsienio intervencija?

– Taip, nes šis karas tęsiasi jau dvejus su puse metų, daugelyje miestų nebeliko ir paprasčiausios infrastruktūros. Dabartinė valdžia sugriovė ir subombardavo ištisus miestus. Ir aš kalbu apie miestus, kurie netgi didesni už Vilnių.

Aišku, intervencija visų problemų neišspręs. Ji suduotų smūgį dabartinei valdžiai, o vietos opozicinės grupės jau turėtų imtis savo veiksmų, kad nuverstų prezidentą ir atkurtų šalį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių