Vietoje fermos – atminimo vieta

Čekijos vyriausybė siekia iškelti komunistinių laikų kiaulių fermą iš buvusios nacių koncentracijos stovyklos, kurioje buvo kalinami ir žudomi romai.

Romų aktyvistai ilgą laiką reikalavo iškelti fermą iš Letų vietovės, pietų Bohemijoje, esančios už 95 km į pietus nuo Čekijos sostinės Prahos. Toje vietoje nuo 1942 m. iki 1943 m. rugpjūčio per nacistinės Vokietijos okupaciją Antrojo pasaulinio karo metais tuometėje Čekoslovakijoje buvo įkalinta per 1,3 tūkst. Čekijos romų.

Šioje vietoje žuvo 327 žmonės, o daugelis kitų buvo išvežti į nacių Aušvico mirties stovyklą.

Finansų ministras Andrejus Babišas, kultūros ministras Danielis Hermanas ir teisingumo ministras Robertas Pelikanas šią savaitę apsilankė buvusioje stovykloje ir pagerbė aukas.

Kelios dienos iki šio vizito A. Babišas pareiškė, kad ten buvusi tik darbo, o ne koncentracijos stovykla. Tačiau šiuos finansų ministro žodžius aštriai kritikavo kai kurie politikai, įskaitant jo politinį varžovą premjerą Bohuslavą Sobotką.

Socialdemokratas B. Sobotka ir kiti jo partijos ministrai apkaltino A. Babišą neteisingai vertinant problemą regioninių rinkimų išvakarėse.

Čekijos socialdemokratų partija yra sudariusi koaliciją su verslui palankiu A. Babišo judėjimu ANO ("Taip") ir krikščionimis demokratais.

A.Babišas vėliau už savo žodžius atsiprašė, bet teigė, kad jie buvo ištraukti iš konteksto ir netinkamai suprasti. Jis sakė, kad vyriausybė jau ilgą laiką bando išspręsti šią problemą.

"Negerai, kad šioje vietoje buvo pastatyta kiaulių ferma", – tvirtino A. Babišas per savo vizitą. Ankstesnės vyriausybės nesugebėjo jos iškelti ir teisinosi, kad tam trūksta lėšų.

D. Hermanas sakė tikįs, kad vyriausybė nacionalizuosianti fermą prieš kitų metų parlamento rinkimus. "Dar niekad nebuvome taip arti sprendimo", – sakė jis.

Per karą išgyveno tik apie 10 proc. iš daugiau kaip 10 tūkst. romų, gyvenusių vokiečių okupuotoje Čekoslovakijos teritorijoje. Šiuo metu 250 tūkst. siekianti romų mažuma dažnai susiduria su diskriminacija ir išankstiniu neigiamu nusistatymu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių