Vietname surengtas pirmasis gėjų paradas

Komunistinio Vietnamo sostinėje Hanojuje pirmąkart buvo surengtas gėjų paradas, per kurį dešimtys važiavo dviračiais apkaišytais balionais ir vaivorykštės spalvų vėliavomis.

Mažos, tačiau augančios lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų (LGBT) bendruomenės organizuotas reginys vyko taikiai, o policija nemėgino sustabdyti spalvingos apie 100 aktyvistų demonstracijos, nors oficialaus leidimo jai nebuvo gauta.„Nebuvo jokių intervencijų, ir tai yra gerai Vietnamui“, - sakė viena organizatorių Tam Nguyen.

Pasak jos, šis paradas padėjo sutelkti LGBT bendruomenę ir atkreipti „smalsių“ žiūrovų dėmesį, nors daugelis jų nenutuokė, ką simbolizuoja vaivorykštės spalvų vėliava.

Dviratininkai nesulaukė jokio priešiškumo, bet ir susidomėjimas jais nebuvo didelis, kai aktyvistai važiavo judriomis Hanojaus gatvėmis.

„Vietnamo visuomenė palaiko mus, palaiko šią demonstraciją - aš jau iš jos išėjau, o mums nebuvo kilę jokių problemų“, - 22 metų Hung Culifas sakė naujienų agentūrai AFP prasidėjus šiam renginiui.

Gėjų paradai neseniai taip pat buvo surengti Mianmare ir Laose, o tai galimai rodo, jog Pietryčių Azijoje visuomenės požiūris į šią bendruomenę tampa labiau liberalus.Homoseksualumas iš esmės išlieka tabu Vietname, kuriame tebevyrauja Konfucijaus mokymu pagrįstas požiūris į gyvenimą, tradicijas ir šeimą.

Gėjai vietos žiniasklaidos dažnai vaizduojami kaip komiški veikėjai arba ligoniai, kurie gali būti gydomi.

Tačiau praeitą mėnesį teisingumo ministras Ha Hung Cuongas netikėtai pareiškė, kad galbūt atėjo laikas pagalvoti apie įstatymų pakeitimą ir oficialiai pripažinti tos pačios lyties asmenų santuokas.Vietname šiuo metu tos pačios lyties asmenų sąjungos yra draudžiamos.

Jeigu Vietnamas imtųsi kokių nors pastangų įteisinti gėjų santuokas, jis taptų pirmąja tokį žingsnį žengusia Azijos valstybe.Dviratininkai reiškė palaikymą tokiems svarstymams, skanduodami „Mes palaikome tos pačios lyties žmonių santuokas“, taip pat reikalavo lygių teisių gėjams ir lesbietėms.„Dabar gėjų teisių klausimams skiriama daug dėmesio“, - sakė 21 metų Le Minh, prie savo dviračio pritvirtinusi vaivorykštinę vėliavą.

Mergina aiškino, kad gėjai ir lesbietės Vietname iki šiol patiria diskriminaciją, ypač iš savo artimųjų. Aktyvistė pridūrė, kad gėjų paradai ir tikėtini santuokos įstatymų pakeitimai galėtų sumažinti homoseksualių žmonių patiriamą atskirtį.

„Dabar, kai tai svarsto Nacionalinė Asamblėja, tikimės, jog jie pakeis įstatymą (leidžiant gėjų santuokas), o tai būtų labai teigiamas dalykas Vietnamui, Vietnamo kultūrai“, - pridūrė Le Minh.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Med

Med portretas
Iskrypeliu ligoniu paradas.

joo

joo portretas
slikstynes....

Artėja laisvė

Artėja laisvė portretas
Komunistams tai nesuvokiama, bet geras spyris šiknan.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių