Airijos piliečiai referendume pritarė vienalyčių porų santuokoms

  • Teksto dydis:

Airijos rinkėjai 62,07 proc. balsų prieš 37,93 pritarė siūlymui įteisinti tos pačios lyties porų santuokas per referendumą, žymintį dramatišką socialinį poslinkį šioje gilias katalikybės tradicijas turinčioje šalyje, rodo šeštadienį vakare paskelbti plebiscito rezultatai.

Tik viena iš 43 Airijos rinkimų apygardų, šalies centre esantis Roskomonas-Pietų Leitrimas, nepritarė tam, kad Airijos konstitucija turėtų būti papildyta sakiniu: „Santuoka gali būti sudaryta pagal įstatymus dviejų asmenų, neatsižvelgiant į jų lytį.“

Iš viso Smaragdinės salos elektorato, kurį sudaro 3 221 681 žmogus, savo balsą per penktadienį vykusį referendumą atidavė 1 949 725 žmonės – taigi istorinio plebiscito aktyvumas buvo 60,52 procento.

Šimtai „Taip“ stovyklos šalininkų, susirinkusių Dublino pilies kieme, išgirdę rezultatą reiškė džiaugsmą ir entuziastingai mojavo vaivorykštės spalvų vėliavomis.

„Nuostabi diena būti aire!“, – pareiškė Rory O'Neill (Rori O'Nil) ar „Panti Bliss“, Airijos žymiausia transvestitė, viena pagrindinių šios kampanijos aktyvisčių, kuri švęsti pergalės atvyko su aukštakulniais ir suknele, apglėbiančia kūną.

Prie pagrindinio balsų skaičiavimo centro Dubline „Taip“ stovyklos šalininkai glėbesčiavosi, verkė ir mojavo vaivorykštės spalvų vėliavomis, kai tapo aišku, kad pasiūlymas įteisinti homoseksualias santuokas sulaukė didelio palaikymo.

Čia buvusios 44 metų Grainne O'Grady (Grani O'Greidi) ir 53 metų Pauline Tracey (Polin Treisi) sakė, kad jų planai dabar yra „švęsti, švęsti, švęsti“.

„Esu tokia laiminga, kad galiu plyšti. Mes balsavome dėl to, ar esame lygūs savo šalyje“, – sakė G.O'Grady, kuri dėvėjo marškinėlius su užrašu „Yes Equality“ („Taip, Lygybė“).

Ministrai anksčiau dieną prognozavo, kad Airija taps pirmąja šalimi, įteisinusia homoseksualias santuokas po visuotinio plebiscito. Toks rezultatas yra sukrečiantis pokytis senas katalikybės tradicijas turinčioje šalyje, kurioje homoseksualumas nelaikomas baudžiamuoju nusikaltimu tik nuo 1993 metų ir tebedraudžiama daryti abortus – išskyrus atvejus, kai kyla pavojus motinos gyvybei.

„Tai iš tiesų iškėlė opią temą Airijoje“, – sakė už lygias galimybes atsakingas valstybės ministras Aodhanas O'Riordainas (Eidanas O'Riordanas) pagrindiniame balsų skaičiavimo centre Dubline.

„Labai stipri žinia kiekvienam jaunam LGBT (lesbiečių, gėjų, biseksualų ir translyčių asmenų bendruomenės) nariui Airijoje ir kiekvienam jaunam LGBT nariui pasaulyje“, – pridūrė jis.

Sveikatos apsaugos ministras Leo Varadkaras, kuris sausį viename interviu radijui atskleidė esantis gėjus, sakė, kad šis referendumas prilygo „socialinei revoliucijai“.

Pasiūlymą įteisinti vienalytes santuokas palaikė visos pagrindinės politinės partijos, didieji darbdaviai ir daugelis garsenybių šioje šalyje, kurios visuomenė buvo ilgai laikoma viena konservatyviausių Vakarų Europoje.

Tik trečdalis šalies gyventojų palaikė 1993 metais priimtą įstatymą, pagal kurį 17 metų ir vyresnių homoseksualių vyrų santykiai nebelaikomi baudžiamuoju nusikaltimu, rodo to meto apklausa. Vienas Aukščiausiojo Teismo teisėjas 1983 metais pareiškė, kad homoseksualumas yra „morališkai klaidingas“, skatinantis depresiją ir savižudybes.

„Iškelta didžiulė Airijos žmonių afiša visam pasauliui, sakanti, kad štai toks yra kelias į priekį“, – sakė Davidas Norrisas (Deividas Norisas), 8-ajame dešimtmetyje pradėjęs kampaniją už gėjų teises.

RTE nurodė, jog kai kuriuose Dublino darbininkų klasės rajonuose už referendume siūlytą konstitucijos pataisą balsavo iki 80 proc. savo valią pareiškusių žmonių. Skirtumas tarp „Taip“ ir „Ne“ stovyklų buvo daug mažesnis tik kaimo vietovėse.

„Labai sunku tai įsisąmoninti – viduje jau šūkauju ir šokinėju, bet dabar tiesiog laukiu momento, kada galėsiu tai pasakyti“, – sakė 27 metų gėjus Geras O'Keefe'as (Geras O'Kifas), gyvenantis Voterfordo mieste.

Iki šiol 18 šalių, iš jų 13 – Europoje, yra įteisinusios gėjų santuokas arba ketina tai artimiausiu laiku padaryti. Tuo tarpu kaimyninėje Šiaurės Airijoje gėjų santuokos yra draudžiamos, nors jos yra įteisintos likusioje Didžiosios Britanijos dalyje.

Panašūs referendumai anksčiau buvo surengti Kroatijoje ir Slovėnijoje, bet abiem atvejais piliečiai atmetė pasiūlymus įteisinti vienalyčių porų santuokas. Vis dėlto Slovėnijoje vienalytės santuokos kovą buvo įteisintos parlamento sprendimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jie

jie portretas
eina į užpakalį...

Tradicionalistas

Tradicionalistas portretas
Ačiū Dievui, Lietuvos Referendumų įstatymas protingesnis. Simonkininkai čia būtų nieko nepešę. Airijoje tik apie 37% visų balso teisę turinčių piliečių pasisakė UŽ ir to pagal jų įstatymą pakako tai iškrypėlių bjaurasčiai įteisinti? Lietuvoje tam reikėtų 50% + 1 balso. Saugokime savo šalies protingą referendumo įstatymą, antraip žopajobai gali užlipti ant normalių žmonių galvų.

ko mes nerimaujame

ko mes nerimaujame portretas
jei Airijoje pakanka vaikų, jei jų ateityje nebereikės, gal pakaks britų, nes airiai bandys atsiskirti nuo Britanijos ir pataps vien tik gėjų ir lesbių valstybe? Jei vaikai bus atiduodami, mano manymu, nesveikos krypties asmenims auklėti, tai jų reikalas. Tegu jie fotografuojasi kaip nori ir kur nori. Praeis nedaug laiko, pasaulis atsitokės, bet bus jau per vėlu. Gatvėmis šlaistysis vien tik gėjai ir lesbės ar jų išprievartauti bei "išauklėti" vaikai. Tokią niūrią ateitį matau. Todėl tik nuo mūsų sąmoningumo, šeimos bei vaikų gerovės supratimo priklausys, ar mes tapsime veršiais ir nuokrypų įrankiais. Jei jie tokie yra, tai jų problemos, ne mūsų, ir mes neturime būti įtraukti į jų pinkles. Beje, patariu ir bažnyčiai nesikišti, nes ji irgi nėra šventa karvė.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių