Vidurio Europą siaubia dideli potvyniai (papildyta)

Lenkija ir kitos Vidurio Europos šalys nepajėgia suvaldyti didžiulių potvynių, kurie jau pareikalavo žmonių gyvybių. Meteorologų prognozės neguodžia: artimiausiomis dienomis toliau lis.

Pasiglemžė vanduo

Lenkai su kraupu prisimena 1997-uosius, kai dideli potvyniai nusinešė daugiau nei 50-ies žmonių gyvybę. Dabar gamta paruošė jiems panašų išbandymą. Pietinėje šalies dalyje užtvindyti ištisi miestai, žuvo mažiausiai keturi žmonės, dar keli laikomi dingusiais be žinios.

Rožaneko vietovėje Lodzės vaivadijoje 44 metų malūno savininkas veikiausiai nuskendo, kai jam mėginant ištraukti iš užtvankos įstrigusią medžio šaką, vyrą įtraukė stipri vandens srovė. Nelaimę matęs žmogus iškvietė gelbėtojus, tačiau malūno savininko kūnas kol kas nerastas. Krokuvos regione dingo viena 60 metų moteris, kuri iki šiol taip pat nerasta.

Mažosios Lenkijos vaivadijoje pirmadienį nuskendo trys žmonės. Tarp jų buvo vienas 8-metis, kuris važiuodamas dviračiu Krokuvoje įkrito į gilią vandens išgraužtą duobę. Vaiką surado kaimynas, tačiau gydytojams jo atgaivinti nepavyko.

Be to, vienos gelbėjimo operacijos metu mirė ugniagesys, kurį, kaip manoma, ištiko infarktas.

Krokuva užtvindyta

Potvynius Lenkijos pietuose sukėlė smarkios liūtys, kurios, pasak sinoptikų, nesiliaus iki penktadienio. Lenkijos vidaus reikalų ir administracijos ministras Jerzis Milleris antradienį sakė, kad pastarosiomis dienomis lijo gausiau nei 1997 m., kai šalį siaubė liūtys, sukėlusios vadinamąjį tūkstantmečio potvynį.

Premjeras Donaldas Tuskas antradienį atvyko į Krokuvą, kur Vyslos vandeniui pakilus trimis metrais buvo paskelbta nepaprastoji padėtis. Daugelis miesto kelių nepravažiuojami, vanduo beveik pasiekė tiltus.

Dėl potvynių teko uždaryti Aušvico memorialą, archyvai, dokumentai ir eksponatai iš apatinių aukštų perkeliami į viršutinį.

Tūkstančiai gelbėtojų ir karių evakuoja žmones iš Pietų Lenkijos gyvenviečių. Pirmos gelbėjamos moterys ir vaikai, o kai kurie vyrai atsisako palikti namus, baimindamiesi galimo plėšikavimo. Policija gavo įsakymą užkirsti kelią tokiems incidentams.

Patvinusi Vysla

Skęsta visa Vidurio Europa

Ne ką geresnė padėtis ir kitose Vidurio Europos šalyse. Čekijos vyriausybė antradienį sušaukė skubų posėdį, nes valstybė atsidūrė prie katastrofos slenksčio. Baiminamasi, kad kai kurios užtvankos neatlaikys galingų srovių. Iškilus pavojui, tūkstančiai gyventojų buvo priversti palikti savo namus. Dešimtys tūkstančių žmonių liko be elektros. Žuvo 69 metų moteris, nublokšta patvinusios upės srovės.

Potvyniai užklupo ir Slovakiją, Vengriją bei Serbiją. Šiose šalyse taip pat evakuojami gyventojai, gelbėtojai ir kariai stato pylimus bei smėlio maišų užtvarus, bandydami apsaugoti gyventojus ir jų turtą. Vengrijoje žuvo vyras, kai ant jo namo užgriuvo betoninė siena.


Šiame straipsnyje: potvyniai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių