Bankoke viešintis viceministras: tikimės ramaus karaliaus pasikeitimo

  • Teksto dydis:

Bankoke viešintis užsienio reikalų viceministras Neris Germanas sako, kad po Tailando karaliaus Bhumibolo Adulyadejo (Pumipono Adunjadeto) mirties šalyje yra ramu, ir tikisi, kad sostą perimsiantis princas bus sutiktas taikiai.

„Tailando karalius buvo labai gerbiamas čia ir labai mylimas. Tai vienas iš ilgiausiai, jei ne ilgiausiai karūnuotas asmuo pasaulyje. Tikrai mes norėtume ir tikimės, ir visa Europos Sąjunga tikisi, kiek aš kalbėjau su savo kolegomis, kad valdžios perėjimas nuo karaliaus prie sosto paveldėtojo įvyks taikiai ir ramiai. Ir kad gyvenimas po 2014 metais įvykusio karinio perversmo čia toliau vyks ramiai ir demokratijos plėtrai nebus jokių trukdžių“, – BNS ketvirtadienio vakarą N.Germanas.

Jis nuo trečiadienio lankosi Tailande, kur dalyvauja 21-ajame Europos Sąjungos ir Pietryčių Azijos tautų organizacijos ASEAN užsienio reikalų ministrų susitikime.

„Negaliu pasakyti, kad vyktų kas nors šalyje kitaip nei prieš kelias valandas, kol kas viskas yra labai ramu, bent jau kiek matyti. Rytoj oficialiai prasidedančiame renginyje turėjo dalyvauti Tailando ministras pirmininkas ir užsienio reikalų ministras, bet pasakyta, kad dėl situacijos jie nedalyvaus mūsų renginyje, tačiau jis įvyks“, – pasakojo viceministras.

88 metų Tailando karalius mirė po ilgai trukusios ligos. Velionio karaliaus įpėdiniu paskirtas jo 64 metų sūnus Maha Vajiralongkornas (Maha Vadžiralongkonas).

Karaliaus mirtis yra didelis išbandymas šalies generolams, kurie 2014 metais užgrobė valdžią žadėdami atkurti stabilumą po dešimtmetį trukusio politinio chaoso – neramaus periodo, kurį sunkino karaliaus sveikatos prastėjimas ir elito grumtynės dėl valdžios.

Kariškiai yra glaudžiai susiję su karališkaisiais rūmais ir daugelis tailandiečių pučą laikė priemone siekiant užtikrinti generolams galimybes slopinti bet kokį nestabilumą valdžios perėmimo metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių