Vengrijos premjeras: ES biudžeto aklavietės „sprendimai įmanomi“

Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas penktadienį sakė, kad per įstrigusias derybas dėl Europos Sąjungos biudžeto galiausiai bus pasiektas susitarimas, nors Budapeštas ir Varšuva vetavo bloko planą susieti finansavimą su įstatymo viršenybės sąlyga.

„Įmanomi daugelio tipų sprendimai, tai tik politinės valios klausimas“, – penktadienį duodamas interviu visuomeninei žiniasklaidai sakė V. Orbanas.

Vengrijai ir Lenkijai priimtini sprendimai būtų „pasiekti remiantis teisiniais požiūriais, o ne politine dauguma“, sakė jis.

Abi šios šalys, kurias Briuselis kaltina demokratinių laisvių naikinimu, pirmadienį vetavo ES trilijono eurų biudžetą ir 750 mlrd. eurų finansinių priemonių dėl pandemijos paketą.

V. Orbanas įstatymo viršenybės sąlygą finansavimui pavadino politiškai motyvuotu „ginklu“, prilygstančiu migracijai nepritariančių vyriausybių „šantažavimui“.

V. Orbanas, kuris kategoriškai priešinasi ES schemoms perkelti pabėgėlius, atvykstančius į kitas Europos dalis, penktadienį sakė, kad dauguma ES šalių pritaria migracijai ir kad ES galėtų priversti Vengriją priimti migrantų, jei taip nuspręs dauguma.

„Visų plepalų Briuselyje esmė ta, kaip jie gali priversti mus daryti tai, ko nenorime, – pareiškė V. Orbanas. – Jie nori padaryti, kad šie klausimai būtų sprendžiami ne vienbalsiškumu, o kvalifikuota dviejų trečdalių dauguma.“

Tačiau „derybos turi tęstis ir galiausiai pasieksime susitarimą; taip paprastai ir vyksta“, sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių