Venesuelos opozicija prisaikdino tris antivyriausybinių pažiūrų deputatus

  • Teksto dydis:

Venesuelos parlamentą kontroliuojanti opozicija trečiadienį prisaikdino tris antivyriausybinių pažiūrų deputatus, mesdamas iššūkį prezidentui Nicolas Maduro (Nikolui Madurui) ir užsitikrindama „superdaugumą“, kuri gali atverti jai kelią ilgainiui nušalinti valstybės vadovą.

Opozicijai atstovaujantis naujasis parlamento pirmininkas Henry Ramosas Allupas (Henris Ramosas Aljupas) prisaikdino tris įstatymų leidėjus, nepaisydamas Aukščiausiojo Teismo sprendimo patenkinti vyriausybės prašymą ir suspenduoti jų mandatus.

Prisiekus šiems trims deputatams, opozicija užsitikrino dviejų trečdalių vietų „superdaugumą“ Nacionalinėje Asamblėjoje.

Deputatai prisaikdinti ignoruojant Aukščiausiojo Teismo nurodymą suspenduoti jų mandatus, kol teismas nuspręs, ar šie trys įstatymų leidėjai bei vienas deputatas iš provyriausybinės stovyklos, kuriems buvo pareikšti kaltinimai dėl balsų klastojimo per rinkimus, gali teisiškai užimti savo vietas parlamente.

Šis opozicijos žingsni dar padidino politinę įtampą krizę išgyvenančioje Pietų Amerikos valstybėje.

Dauguma opozicijos įstatymų leidėjų prisiekė per triukšmingą parlamento posėdį antradienį.

Buvęs parlamento pirmininkas Diosdado Cabello (Diosdadas Kabeljas), kuris yra antrasis pagal svarbą žmogus socialistų vadovybėje, pareiškė, kad suspenduotų deputatų prisaikdinimas yra „šiurkštus konstitucijos pažeidimas“.

Tuo tarpu pats N.Maduro pareiškė, jog nenusileis opozicijos spaudimui ir „geležiniu kumščiu“ gins Venesuelos demokratiją bei stabilumą.

Vis dėlto prezidentas pripažino, jog planuoja greitai paskelbti apie vyriausybės pertvarkymą.

Venesuela turi didžiausius pasaulyje naftos išteklius, tačiau kritusios žaliavinės naftos kainos skaudžiai smogė jos ekonomikai, kuri šiuo metu yra gilioje recesijoje, o šalies gyventojai kenčia nuo didžiulės infliacijos ir susiduria su būtiniausių prekių stygiumi.

Gruodį vykusiuose rinkimuose rinkėjai nubaudė socialistų vyriausybę už dabartinę ekonomikos būklę, o parlamento kontrolės praradimas N.Maduro tapo iki šiol rimčiausiu iššūkiu jo valdžiai nuo tada, kai jis 2013 metais prezidento poste pakeitė savo velionį mentorių Hugo Chavezą (Hugą Čavesą).


Šiame straipsnyje: Venesuelapriesaikadeputatai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių