Venesueloje nauja elektros tinklų avarija paveikė provincijas ir sostinę

  • Teksto dydis:

Venesueloje pirmadienį vėl smarkiai sutriko elektros energijos tiekimas, taip pat paveikęs didelę dalį Karakaso ir dar labiau pakurstęs nerimą po dviem savaitėmis anksčiau šalį paralyžiavusios energijos krizės.

Elektra Karakase, įskaitant sostinės centrą, dingo apie 13 val. 20 min. vietos (20 val. 20 min. Lietuvos) laiku.

Sutemus daugelis daugiabučių Karakase ir jo apylinkėse, kur gyvena apie 6 mln. žmonių, vėl nušvito, taip pat vėl įsijungė šviesoforai, bet gyventojai sakė, kad daugelyje kitų valstijų tebėra likę be šviesos.

Ryšių ministras Jorge Rodriguezas (Chorchė Rodrigesas) dėl naujausios tinklų avarijos kaltino „ataką prieš energijos krovimo ir paskirstymo centrą“ Gūrio hidroelektrinėje, tiekiančioje 80 proc. energijos, suvartojamos 30 mln. gyventojų turinčioje šalyje.

„Tai, kas (ankstesnį kartą) tęsėsi dienas, dabar buvo sutvarkyta vos per kelias valandas“, – nurodė J. Rodriguezas ir pridūrė, kad problema buvo išspręsta per „rekordiškai (trumpą) laiką“.

Anksčiau vienas vietos laikraštis pranešė, kad naujausia avarija buvo paveikusi prie Karakaso esantį pagrindinį Venesuelos tarptautinį oro uostą.

Buvo sutrikdytas mobilusis ryšys ir televizijos transliacijos. Parduotuvės paskubomis nuleido apsaugines uždangas, baimindamosi plėšikautojų.

Prezidento Nicolas Maduro (Nikolo Maduro) vyriausybė dėl šio incidento kaltino „kibernetinę ataką“ prieš Gūrio hidroelektrinę.

J. Rodriguezas sakė valstybinei televizijai, kad už sutrikimus atsakinga opozicija, anot jo, „norinti nugramzdinti šalį į didžiulį nerimą“.

Opozicijos lyderis Juanas Guaido (Chuanas Gvaidas), Jungtinių Valstijų ir daugelio jų sąjungininkių pripažintas Venesuelos laikinuoju prezidentu, per „Twitter“ pareiškė, kad N. Maduro vyriausybė „naudojasi tokiais momentais, kad dezinformuotų ir skleistų nerimą“.

Pasak jo, naujausias sutrikimas paveikė „mažiausiai 17“ iš 23 šalies valstijų, taip pat didelę dalį sostinės rajono. Jis savo tviterio paskyroje pasidalijo interneto stebėsenos organizacijos „NetBlocks“ infograma, rodančia, kad interneto ryšys dingo 57 proc. Venesuelos teritorijos.

Sunerimę „Twitter“ vartotojai rašė, kad avarija paveikė kelis didžiuosius miestus šalies vakaruose, įskaitant Barkisimetą, Marakaibą ir Barinasą.

Ji dar labiau pakurstė baimę, tvyrančią po ankstesnių savaitę trukusių elektros tiekimo sutrikimų, prasidėjusių kovo 7-ąją.

Tąsyk ligoninėse mirė keliolika pacientų, buvo paralyžiuotas susisiekimas, sulėtėjo gyvybiškai svarbi naftos gavyba ir sutriko vandens tiekimas.

Dėl ankstesnio incidento N. Maduro taip pat kaltino kibernetinę ataką prieš Gūrio jėgainę ir tvirtino, kad ją organizavo Jungtinės Valstijos. Prezidentas įsakė įkurti naują kariuomenės padalinį gyvybiškai svarbiai infrastruktūrai apsaugoti.

Apžvalgininkai tuomet sakė, kad JAV ataka yra įmanoma, bet mažai tikėtina. Pasak jų, pagrindinė priežastis veikiau yra nepakankamas energetikos sistemos finansavimas ir valdymas, taip pat išsikerojusi korupcija. Jie prognozavo, kad gali įvykti naujų elektros tiekimo sutrikimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Laikas tam Gaidžiui kirsti galvą ir mesti jį į sriubą. Antraip jankių diversijos ten nesibaigs.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių