Venesueloje kilo skandalas dėl kryžiažodžio

Venesueloje veteranas kryžiažodžių sudarinėtojas buvo apkaltintas paslėpęs viename iš jų užšifruotą žinutę, kurstančią nužudyti prezidento Hugo Chavezo brolį; šis skandalas tapo dar vienu siurrealiu posūkiu šios Pietų Amerikos šalies politikoje, artėjant valstybės vadovo rinkimams.

Šio kryžiažodžio autorius Neptali Segovia buvo apklaustas žvalgybos agentų, jo laikraštis pranešė penktadienį, kai vienas televizijos apžvalgininkas pareiškė, kad šią savaitę išspausdinto galvosūkio atsakymuose užšifruotas raginimas nušauti H.Chavezo brolį Adaną.

„Tokio pobūdžio žinutės dažnai būdavo naudojamos per Antrąjį pasaulinį karą“, - apžvalgininkas Perezas Pirela (Peresas Pirela) pareiškė anksčiau šią savaitę, dramatiškai „demaskuodamas“ laikraštį „Ultimas Noticias“ tiesioginėje televizijos laidoje.

Tuo tarpu N.Segovia neigė turėjęs kokių nors piktavališkų užmačių.

Kai kuriuose sluoksniuose sukėlęs tik juoką šis skandalas taip pat atskleidžia itin susipriešinusią atmosferą Venesueloje, kurioje socialistas H.Chavezas kaltina opozicijos lyderius planuojant kurstyti smurtą prieš spalį vyksiančius prezidento rinkimus.

Neaiški vėžiu sergančio H.Chavezo sveikatos būklė tik dar labiau didina įtampą nervingoje Venesuelos atmosferoje.

Kovingo būdo P.Pirela, kuris pavakarę rodomoje televizijos laidoje dažnai kritikuoja H.Chavezo oponentus, tvirtino, kad grupė matematikų, psichologų ir kitų specialistų išstudijavo šį kryžiažodį ispanų kalba ir padarė išvadą, kad jame užšifruotas sąmokslas nužudyti.

Tarp jo atsakymų buvo žodžiai „Adan“, „asesinen“ („nužudyti“) ir „rafaga“ (galintis reikšti „šūvių papliūpa“ arba „vėjo gūsis“).

„Tai (kurstantis) pranešimas... Kalbu tiesos vardan“, - pridūrė P.Pirela, pažymėjęs, kad Antrojo pasaulinio karo metais Laisvosios Prancūzijos lyderis Charles'is de Gaulle'is (Šarlis de Golis) siųsdavo iš Londono panašiai užšifruotas žinutes prancūzų pasipriešinimo kovotojams.

Policija šio incidento kol kas nekomentavo.

Tačiau „Ultimas Noticias“ nurodė, kad laikraščio redakcijoje ketvirtadienį apsilankė šeši Venesuelos žvalgybos pareigūnai, kurie klausinėjo informacijos apie N.Segovią.

Po to kryžiažodžio autorius savanoriškai nuvyko į žvalgybos būstinę teikti parodymų, pridūrė laikraštis.

„Esu labiausiai suinteresuotas tai išaiškinti. Neturiu ko slėpti, nes darbas, kurį dirbau pastaruosius 17 metų, grindžiamas tik kultūrinėmis ir švietimo paskatomis bei yra skaidrus, -   “Ultimas Noticias„ citavo N.Segovios žodžius. - Su manimi buvo elgiamasi pagarbiai. Jie pasižymėjo mano komentarus ir surašė įprastą protokolą. Tada jie parvežė mane namo.“

Kitas laikraštis - karingu tonu opoziciją palaikantis „Tal Cual“ - penktadienį išjuokė H.Chavezo vyriausybę, savo pirmajame puslapyje išspausdinęs kryžiažodį, atkreipiantį dėmesį į valstybės problemas.

Tarp jame pateiktų klausimų buvo: „Ką vykdo pareigūnai, kai netinkamai naudoja viešąsias lėšas?“ (Korupciją), „Galbūt labiausiai pažeidinėjamas įstatymas?“ (Konstitucija) ir „Mūsų likimą valdančio barzdoto aukščiausiojo lyderio vardas?“ - turimas omenyje buvęs Kubos prezidentas Fidelis Castro, palaikantis itin draugiškus santykius su H.Chavezu.


Šiame straipsnyje: Venesuelakryžiažodis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių