Venesuelą pasiekė naujos monetos, banknotų dar laukiama

  • Teksto dydis:

Trečiadienį Venesuelos sostinėje Karakase į apvartą išleistos naujos monetos. Tačiau žadėtų naujų banknotų vis dar laukiama, dėl ko tęsiasi blogai parengtos reformos sukeltas chaosas.

Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro (Nikolas Maduras) nusprendė į apyvartą išleisti naujų didesnio nominalo monetų ir banknotų siekdamas suvaldyti šalyje fiksuojamą didžiausią pasaulyje infliaciją. Tačiau prieš dvi savaites dėl jo veiksmų kilo riaušės ir plėšikavimas, kai jis mėgino iš apyvartos išimti šimto bolivarų banknotus dar nepasirodžius jų pakaitalui, dėl ko prieš Kalėdas gyventojams ėmė trūkti maisto.

Praėjus dešimčiai dienų nuo pirminės planuotos dienos, kai ketinta į apyvartą išleisti naujų banknotų, rinkoje pasirodė naujų monetų. Ant 50 bolivarų vertės monetų pavaizduotas Simono Bolivaro, už šalies nepriklausomybę kovojusio didvyrio, biustas. Dabar tokia moneta yra verta maždaug pusaštunto JAV dolerio cento.

Venesueliečiai vis dar laukia naujųjų 500 bolivarų banknotų, nors šalies centrinis bankas teigia, kad jau atvyko kelios pinigų siuntos.

Infliacija – beveik 500 proc.

Venesuelos valdžia ketina į apyvartą išleisti banknotų, kurių didžiausias nominalas sieks 20 tūkst. bolivarų. Manoma, kad tai gerokai palengvins gyvenimą šalies gyventojams, priverstiems nešiotis krūvas šimto bolivarų banknotų, kad galėtų atsiskaityti.

Tarptautinis valiutos fondas prognozuoja, kad šiemet infliacija Venesueloje sieks 475 proc. Šalyje jau trečius metus tęsiasi gili recesija.

N. Maduro teigė, kad naujų banknotų reikia kovojant su Amerikos remiama „mafija“, kuri esą kaupia šimto bolivarų banknotus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KEMBRIKAS

KEMBRIKAS portretas
Bezdonyse jau pasirode ,nu kaip mums svarbu Venesuelos pinigai ,o dar svarbiau S.Korejos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių