Venesuela ir Kolumbija - ant karo slenksčio

Kolumbija sekmadienį paskelbė, kad sieks Jungtinių Tautų (JT) pagalbos, nes Venesuelos prezidentas Hugo Chavezas nurodė savo kariškiams „pasirengti karui".

„Susidūrusi su šiais Venesuelos vyriausybės grasinimais dėl karo, Kolumbijos vyriausybė svarsto, (ar) kreiptis į Amerikos valstybių organizaciją (AVO) ir JT Saugumo Tarybą", - sakoma prezidento Alvaro Uribe pareiškime, kurį perskaitė jo atstovas Cesaras Velasquezas.

„Kolumbija nepadarė ir nepadarys jokio karingo veiksmo tarptautinės bendrijos atžvilgiu, (o) dar mažiau - kitų Lotynų Amerikos valstybių atžvilgiu", - sakoma pareiškime.

„Vienintelis dalykas, kuriuo esame suinteresuoti, yra terorizmo, susijusio su narkotikų kontrabanda, kuri tiek daug metų buvo tokia nesąžininga kolumbiečiams, nugalėjimas", - pridūrė prezidentas.

Kiek anksčiau H.Chavezas paragino Venesuelos kariškius „pasirengti karui" ir parengti piliečius „ginti tėvynę". Jis tai paskelbė didėjant įtampai dėl santykių su kaimynine Kolumbija.

„Nepraraskime nė dienos dėl savo pagrindinio tikslo: pasirengti karui ir padėti žmonėms pasirengti karui, nes tai yra kiekvieno atsakomybė", - per savo savaitinę radijo ir televizijos laidą „Alo, Presidente" sakė H.Chavezas.

Šie jo komentarai pasigirdo įtemptu metu regionui, kai Kolumbija pasirašė prieštaringai vertinamą karinį susitarimą su JAV, pagal kurį amerikiečių pajėgos operacijoms prieš narkotikų kontrabandininkus galės naudotis septyniomis karinėmis bazėmis Kolumbijoje.

H.Chavezas ne kartą reiškė didelius nuogąstavimus dėl JAV „brovimosi" į regioną.


Šiame straipsnyje: ChavezasKolumbijaVenesuela

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių