Venesuela atvėrė sieną su Kolumbija

  • Teksto dydis:

Venesuela antradienį atidarė vieną sienos perėją į Kolumbiją; ji buvo uždaryta vykdant kampaniją prieš vadinamuosius valiutos kaupikus.

Pėsčiųjų perėja Simono Bolivari tiltu, jungiančiu San Antonijų Venesueloje ir Kukutą Kolumbijoje, buvo atidaryta pirmadienį vėlai vakare, telefonu pasikalbėjus abiejų šalių prezidentams, sakė Venesuelos informacijos ministras Ernesto Villegas (Ernestas Viljegasas).

Perėja buvo uždaryta nuo gruodžio 12 dienos, atliekant valiutos reformą, per kurią iš apyvartos buvo išimamas 100 bolivarų banknotas.

Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro (Nikola Maduras) tvirtina, kad „mafijozai“ užsienyje kaupia valiutą, kad pamėgintų užsmaugti Venesuelos ekonomiką. Siena su Brazilija taip pat uždaryta.

Savaitgalį šalyje tęsėsi plėšikavimai ir susirėmimai, nes daugeliu žmonių nebeturėjo grynųjų pinigų. Pranešama apei mažiausiai tris žuvusius žmones.

Pirmadienį N.Maduro nusprendė didžiausio nominalo – 100 bolivarų – banknoto išėmimą iš apyvartos atidėti iki sausio 2 dienos, pranešė BBC.

Valstybės vadovas paaiškino, kad šis sprendimas priimtas dėl šalyje kilusio ekonominio chaoso. Paskutinius įvykius šalyje jis pavadino „tarptautinio sabotažo“ rezultatu.

Iš pradžių buvo planuota, kad visi banknotai tokio pat nominalo monetomis bus pakeisti per 72 valandas. Banknotus, kaip atsiskaitymo priemonę, nustota priimti gruodžio 15 dieną. Pakeisti pinigus buvo galima tik centriniame banke. Prie jo skyrių nusidriekė didžiulės eilės, nes daugiau kaip trečdalis gyventojų turi tik grynuosius pinigus, taigi, jiems nespėjus banknotų iškeisti į monetas, uždirbti pinigai neteks visos savo vertės.

Dėl pinigų trūkumo užsidarė tūkstančiai parduotuvių, žmonės kelias dienas negalėjo įsigyti maisto. Galiausiai šalies rytuose prasidėjo masiniai neramumai ir plėšimai ir policijai teko panaudoti jėgą.

Prezidento N. Maduro nuomone, 100 bolivarų nominalo banknotų pakeitimas monetomis turėtų padėti kovoti su kontrabanda ir chronišku maisto produktų bei būtiniausių prekių deficitu.

Dėl didžiulės infliacijos 100 bolivarų vertė šiuo metu sudaro maždaug 2 JAV centus. Šio nominalo banknotai sudarė daugiau kaip 75 proc. visos Venesuelos pinigų apyvartos.

Tuo tarpu vyriausybė taip pat planuoja išleisti į apyvartą didesnio nominalo – nuo 500 iki 20 tūkst. bolivarų – banknotus. Buvo planuota, kad šie banknotai apyvartoje pasirodys gruodžio 15 dieną, tačiau jie nebuvo laiku išleisti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių