Vatikane – populiariosios politinės dramos gyvenimiška versija

  • Teksto dydis:

Vatikane vyksta populiariosios politinės dramos „Kortų namelis“ gyvenimiška versija: anonimiškuose popiežiaus vardą teršiančiuose plakatuose kardinolai atvirai nepaklūsta popiežiui.

Naujausioje serijoje galingų bažnyčios kunigaikščių grupė išplatino pranešimą, ginantį Popiežių Pranciškų, tačiau stebėtojai perspėja, kad tai gali turėti ir neigiamą poveikį bei pagelbėti konservatyviems jo priešininkams.

„Joks popiežius nekontroliuoja visko, – teigė Vatikano ekspertas Luigi Accattoli (Luidžis Akatolis). – Visuomet esama pasipriešinimo, net tarp kardinolų“.

Tačiau šįkart kritikai „garsesni, ir jų yra daugiau“.

Nesutarimų šaknys slypi argentiniečio pontifiko bažnyčiai skirtuose raginimuose, kuriais prašoma daugiau supratimo „nuodėmingųjų“ atžvilgiu, ypač jo pernykščiame teiginyje, kad kai kuriems išsiskyrusiems ir vėl susituokusiems tikintiesiems turėtų būti leista priimti komuniją.

Toks pasiūlymas įsiutino tradicijų sergėtojus; Romos katalikai tuokiasi visam gyvenimui, tad skyrybos su pirmuoju partneriu dėl bet kokios priežasties ir antra santuoka laikoma svetimavimu.

Keturi konservatyvūs kardinolai popiežių apkaltino painiavos sėjimu ir pareikalavo pasiaiškinti dėl „abejonių“ dėl šeimos gairių, kurias Popiežius Pranciškus išleido balandį.

Pasipriešinimas, parama

JAV kardinolas Raymondas Burke (Reimondas Berkas) ėmėsi pagrindinio konspiratoriaus vaidmens ir lapkritį perspėjo 80-metį popiežių, kad nesulaukus jo atsakymo, bus imamasi sankcijų.

Nuo tada R.Burke tapo konservatyviųjų susibūrimo tašku ir dalijo interviu, kritikuodamas Pranciškaus sprendimus.

Religijos temomis rašantis žurnalistas Sandro Magisteris (Sandras Madžisteris) naujienų agentūrai AFP sakė, kad Vatikane esama „didelio pasipriešinimo popiežiui, kuris atidarinėja duris visomis kryptimis ir elgiasi dviprasmiškai“.

Popiežius Pranciškus tvirtino dėl priešinimosi jo valdžiai „miegantis ramiai“. Tačiau kito susidūrimo su R.Burke ilgai laukti neteks.

Pontifikas prieš dvejus metus jau pažemino amerikietį pareigose – 2014 m. jį perkėlė iš aukšto rango tarnybos Vatikane į Maltos ordino prižiūrėtojo pareigas.

Po sausį įvykusio kivirčo tarp Vatikano ir senovinio ordino Popiežius Pranciškus paskyrė „pontifiko delegatą“, kuris turi padėti valdyti ordinui.

Netrukus po to visoje Romoje nežinomi agitatoriai išklijavo daugybę popiežių kritikuojančių plakatų. Kitą savaitę Vatikano laikraštyje „L'Osservatore Romano“ pasirodė satyrinių piešinių, kuriuose pavaizduotas įspiriamomis šlepetėmis einantis per klausimus, kuriuos jam iškėlė keturi kardinolai.

Popiežiaus Pranciškaus kardinolų patarėjų taryba aiškiai pajuto, kad reikia imtis veiksmų. Pirmadienį per Vatikaną išplatintame pranešime išreiškė „tvirtą paramą“ popiežiui.

„Nenumatytos pasekmės“

Devynių kardinolų patarėjų tarybos (C9) narys Reinhardas Marxas (Reinardas Marksas) mano, kad barniai šiai senovinei institucijai gali pasirodyti naudingi, tarybos manymu, atėjo laikas vėl patvirtinti „ištikimybę“.

Kardinolas iš Vokietijos trečiadienį žurnalistams sakė, kad C9 „nesiekė visko labai sureikšminti ar sukurti dramos“ iš paramos Pranciškui.

Kitas kardinolas Francesco Coccopalmerio (Frančesko Kočopalmerio) išleido knygą, remiančią popiežiaus pasiūlymą, kad išsiskyrę ir vėl susituokę žmonės galėtų priimti komuniją.

Tačiau Vatikano eksperto Johno Alleno (Džono Aleno) teigimu, jų parama gali tapti dviašmeniu kalaviju, kuris turės „nenumatytų pasekmių“.

„Apskritai, vadovas pateko į bėdą, jei kažkas turi paskelbti pranešimą ir išreikšti „stiprią paramą“ jo ar jos vadovavimui“, – svetainėje Cruxnow.com rašė jis.

„Įsitraukiant tokiu aukštu lygiu“, esama rizikos, kad pranešimas suteiks anksčiau neturėtos „svarbos veiksmams prieš Pranciškų “, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

chi

chi portretas
Viskas pateisinama, jeigu pinigėlius neši į "mūsų" banką
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių