Vatikanas Didįjį penktadienį gynė šeimos vertybes

Popiežius Benediktas XVI  penktadienį pradėjo pasaulio katalikų minimo Didžiojo penktadienio apeigas, didėjant Vatikano susirūpinimui dėl tikėjimo brolių likimo Artimuosiuose Rytuose ir grasinimų bažnyčios mokymui.

Vokiečių kilmės pontifikas, kuriam balandžio 16 dieną sukanka 85-eri, vadovavo šv.Petro bazilikoje Vatikane vykusiai įspūdingai ceremonijai, kurios metu buvo prisimenamas Kristaus nukryžiavimas žydų Velykų dieną.

Praėjusį mėnesį po Meksiką ir Kubą keliavęs popiežius iš pažiūros atrodė išsekęs. Tačiau savo pareigas jis atliko su jam būdinga vidine dvasine energija, o ketvirtadienį dar griežtai sudrausmino maištaujančius kunigus.

Popiežiaus namų pamokslininkas tėvas Raniero Cantalamessa (Ranjeras Kantalamesa) Didžiojo penktadienio mišiose taip pat paminėjo pastaraisiais metais Katalikų bažnyčią drebinusią kunigų pedofilijos skandalų bangą.

Kalbėdamas apie „nekaltų vaikų kančias“ R.Cantalamessa sakė, kad „daugelis žiaurių nusikaltimų tebelieka neatskleisti“, ragindamas nusikaltusiuosius „išpažinti savo nusikaltimus“ ir „nenusinešti savo paslapčių į kapą“.

Vėliau popiežius stebėjo Kristaus nukryžiavimą simbolizuojančioje Kryžiaus kelio procesijoje Koliziejuje, kur senovės Romos imperijos laikais buvo nukankinti tūkstančiai krikščionių. Eisenos pabaigoje Benediktas XVI kurį laiką palaikė kryžių.

Čia pontifikas, kalbėdamas susirinkusių tūkstančiams maldininkų, išreiškė susirūpinimą dėl tradicinės šeimos vertybių ateities ir perspėjo, kad daugelio šeimų naštą ypač pasunkina šių laikų ekonominė krizė.

„Žmonija yra pažymėta kančios patirties. Ja pažymėta ir šeima. Kaip dažnai sunkus būna šis išbandymų kelias! Nesusipratimai, nesutarimai, rūpestis dėl vaikų ateities, ligos, ir visokio pobūdžio sunkumai“, - pridūrė jis.

Didysis penktadienis buvo paminėtas visame pasaulyje, nuo Filipinų, kur fanatiški katalikai leidosi kalami prie kryžių, taip demonstruodami savo gilų tikėjimą, iki maldininkų minių Jeruzalėje.

Kubos valstybinė televizija pirmą kartą per 50 metų transliavo Havanos katedroje vykusias Didžiojo penktadienio apeigas, atsižvelgdama į popiežiaus prašymą jo apsilankymo šioje komunistinėje saloje metu.

Jeruzalės senamiestyje tai pat vyko Kryžiaus kelio procesijos. Nuo pat ryto krikščionys iš viso pasaulio ėjo Kančios gatve (Via Dolorosa), kartodami Jėzaus nueitą kelią su kryžiumi, ant kurio jį nukryžiavo romėnai.

Kai kurie nešini kryžiais, giedodami ar melsdamiesi ėjo siaura gatve aukštyn per 14 Kryžiaus kelio stočių iki Šventojo Kapo bažnyčios.

Šventojo Kapo bažnyčia pastatyta toje vietoje, kur, anot ortodoksų ir lotynų krikščionių, Kristus buvo nukryžiuotas ir palaidotas.

Velykų apeigos tradiciškai akcentuoja Katalikų bažnyčios ir viso pasaulio kančią, ir šis akcentas yra ypač aktualus šiais daugelio konfliktų ir įtampos bažnyčioje metais.

Benediktas XVI ketvirtadienį griežtai sudrausmino tikinčiuosius, smerkdamas abejojančius Bažnyčios pozicija dėl kunigų celibato ir moterų kunigystės.

Jis sakė, kad Katalikų bažnyčia dažnai „atsiduria dramatiškoje padėtyje“.

„Neseniai grupė kunigų vienoje Europos šalyje paskelbė raginimą būti neklusniems, kartu nurodydami konkrečių pavyzdžių, kaip tas neklusnumas turėtų būti reiškiamas“, - Katalikų Bažnyčios vadovas sakė Didžiojo ketvirtadienio pamaldų homilijoje, primindamas Austrijos kunigų raginimą.

Šiemet Kryžiaus kelio pamaldos taip pat pabrėžė tradicinių šeimos vertybių krizės esmę - temą, itin artimą pontifikui, kuris ne kartą yra pasisakęs prieš skyrybas ir gėjų santuokas.

„Kiek smūgių patiria mūsų šeimos! Kiek skyrybų, išdavysčių. O kiek dar abortų, atmetimų!“ - sakoma vienoje iš maldų, kurią paskelbė Vatikano dienraštis „L'Osservatore Romano“.

Šios Didžiosios savaitės apeigų metu nerimą kelia krikščionių likimas Artimuosiuose Rytuose, kur vyksta konfliktai ir vis labiau įsigali islamizmas. Ypač susirūpinta nemažos krikščionių bendruomenės padėtimi Sirijoje.

Vatikanas per ketvirtadienio mišias surinktas aukas skyrė Sirijos karo aukoms, o popiežius asmeniškai šiam tikslui paaukojo 77 tūkst. eurų.

Bažnyčios vadovai išreiškė susirūpinimą paskutinių dienų įvykiais Sirijoje ir paragino skubiai įgyvendinti Jungtinių Tautų (JT) planą bei nutraukti ten vykstančius susirėmimus.

Popiežiaus nuncijus Damaske Mario Zenari (Marijus Zenaris) prašė „visų susijusių šalių parodyti gerą valią, kad ši galimybė nebūtų prarasta“.

„Kai kuriose vietovėse sirai tikrai išgyvena kryžiaus kančias, - sakė jis interviu Vatikano radijui. - Saugumo sumetimais velykinės apeigos kiek įmanoma ribojamos“.

Naujienų agentūra „I.Media“ pranešė, kad artimiausiomis dienomis Vatikanas ruošiasi pranešti apie būsimą Benedikto XVI kelionę į Libaną rugsėjo mėnesį, kur jis turėtų  paraginti pademonstruoti toleranciją kitoms religijoms ir laikytis taikos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių