Vašingtonas: negavome oficialaus Filipinų prašymo išvesti karius

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos pareiškė, kad Filipinų vyriausybė oficialiai neperdavė prezidento Rodrigo Duterte (Rodrigo Dutertės) reikalavimo išvesti amerikiečių karinius patarėjus iš sukilimo krečiamo regiono šalies pietuose.

Nuo 2002 metų maždaug 500–600 amerikiečių patarėjų buvo dislokuoti Mindanao regione, kur apmoko Filipinų karius, kovojančius su musulmonų ekstremistais. Pastaraisiais metais JAV karinių instruktorių skaičius buvo sumažintas.

Praėjus savaitei po to, kai pavadino JAV prezidentą Baracką Obamą (Baraką Obamą) „kalės vaiku“, karingo būdo Filipinų lyderis pirmadienį pareiškė, kad Mindanao regione dislokuotos amerikiečių specialiosios pajėgos „turi išvykti“.

Tačiau Filipinų užsienio reikalų sekretorius Perfecto Yasay (Perfektas Jasajus) stengėsi nesureikšminti šio R. Duterte pareiškimo. Antradienį jis pažymėjo, jog tai buvo pasakyta „norint apsaugoti šių amerikiečių, kuriems gali grėsti nereikalingas pavojus, gyvybes“.

JAV gynybos departamentas ir Valstybės departamentas nurodė, kad nebuvo oficialiai informuoti apie Manilos reikalavimą išvesti likusius patarėjus. P. Yasay sakė, kad jų šalyje likę apie 100.

„Toliau glaudžiai konsultuosimės su mūsų partneriais Filipinuose, kad tinkamai priderintume mūsų pagalbą prie naujosios administracijos pozicijos“, – sakė Pentagono atstovas spaudai Gary Rossas (Garis Rosas).

Valstybės departamento atstovas Johnas Kirby (Džona Kerbis) taip pat sakė, kad jie nieko nežino apie kokį nors oficialų Filipinų vyriausybės prašymą.

P. Yasay interviu Filipinų žiniasklaidos grupei ABS-CBN patvirtino, kad sąjungininkai neaptarė R. Duterte reikalavimo.

71 metų R. Duterte, anksčiau pareiškęs, kad nėra „Jungtinių Valstijų gerbėjas“, pirmadienį savo reikalavimą išvesti JAV karinius patarėjus argumentavo pasitelkęs nuotraukas, kuriose matyti, kaip amerikiečių kariai žudo musulmonus, Amerikai praėjusio amžiaus pradžioje perėmus savo naujos kolonijos kontrolę.

Filipinų lyderis sakė, kad kivirčą tarp šalių pakurstė JAV valstybės departamento kritika jo vykdomam karui su narkotikais.

Nuo birželio pabaigos, kai R. Duterte buvo prisaikdintas Filipinų prezidentu, šalyje jau buvo likviduota daugiau nei 2 tūkst. įtariamų narkotikų prekeivių.

B. Obama sakė, kad R. Duterte turi kariauti su nusikalstamumu „teisingu būdu“ – gindamas žmogaus teises,

P. Yasay pabrėžė, kad pastarasis R. Duterte pareiškimas nerodo jokio Manilos politikos pasikeitimo, ir ryšiai su JAV yra tvirti.

Prezidentas tiesiog nori apsaugoti amerikiečius nuo galimų pagrobimų ir terorizmo, nes jie tapo „labai gerais taikiniais“, sakė Filipinų užsienio reikalų sekretorius P. Yasay.

„Kol kas nėra jokių politikos pasikeitimų, kalbant apie mūsų artimą draugystę su amerikiečiais“, – aiškino jis.

Derybų į Vašingtoną išvykęs P. Yasay pridūrė, kad R. Duterte administracija laikysis esamų gynybos susitarimų, įskaitant 2014 metų sutartį, suteikusią JAV kariškiams galimybę naudotis mažiausiai penkiomis Filipinų bazėmis. Viena jų yra Mindanao regione.

P. Yasay komentarai smarkiai skyrėsi nuo R. Duterte atstovo spaudai Ernesto Abello (Ernersto Abelko) anksčiau paskelbto pareiškimo, kuriame jis nurodė, kad prezidento išsakytas reikalavimas „atspindi R. Duterte naują kursą – formuoti ir vykdyti nepriklausomą užsienio politiką“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių