Varšuvoje 240 tūkst. demonstrantų dalyvavo eitynėse už demokratiją ir ES

  • Teksto dydis:

Apie ketvirtis milijono lenkų šeštadienį užplūdo Varšuvos centrines gatves dalyvaudami eitynėse, kuriose buvo raginama išsaugoti šalies vietą Europos Sąjungoje ir protestuoti prieš dešiniosios vyriausybės politiką, kuri, anot aktyvistų, žlugdo demokratiją.

Varšuvos rotušė nurodė, kad šioje demonstracijoje dalyvavo apie 240 tūkst. žmonių, tad šis sambūris buvo vienas iš didžiausių Lenkijoje nuo 1989 metų, kai žlugo komunistinis režimas. Tuo tarpu policija teigė, kad demonstrantų tebuvo 45 000.

Didžiulės protesto eitynės prasidėjo kasmetiniam ES šalininkų paradui susijungus su demonstracija, kurią organizavo nauja prodemokratinių grupių koalicija ir opozicijos partijos.

Skanduodama „Laisvė, lygybė, demokratija!“ didžiulė minia judėjo per miesto centrą saulėtą pavasario dieną, mojuodama raudonomis ir baltomis Lenkijos bei mėlynos ir geltonos spalvos ES vėliavomis.

„Esame čia, nes norime kovoti už Lenkijos laisvę, už demokratiją“, – liberalių pažiūrų buvęs prezidentas Bronislawas Komorowskis (Bronislavas Komarovskis) sakė demonstrantams.

Šis protestas buvo surengtas vystantis politinei krizei svarbioje Vidurio Europos šalyje, kurią pirmiausiai išprovokavo populistinės pakraipos dešiniosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) vyriausybės atlikti pokyčiai konstituciniame teisme.

Gruodį vyriausybė priėmė įstatymo pataisas, sudariusias sąlygas prastumti į Konstitucinį Tribunolą jai lojalius teisėjus ir pakeisti sprendimų priėmimo tvarką.

Tačiau teismas kovą pripažino tas pataisas prieštaraujančiomis konstitucijai, paaštrindamas priešpriešą su PiS daugumos vyriausybe, kuri iškart atmetė tą sprendimą.

Susidarius tokiai padėčiai teismo darbas buvo paralyžiuotas, todėl Lenkija faktiškai liko be vyriausybės sprendimus kontroliuojančios institucijos.

Lenkijos Maidanas?

„Tai, kas dabar vyksta, yra lenkų teisių pažeidimas, teisinės valstybės principų naikinimas ir konstitucijos pažeidimas“, – naujienų agentūrai AFP sakė 60-metis statybininkas Rafalas Zagorowskis (Rafalas Zagorovskis), kalbėdamas apie PiS vyriausybės vykdomas reformas.

„Bijau, kad (PiS pirmininkas Jaroslawas) Kaczynskis (Jaroslavas Kačynskis) išprovokuos konfrontaciją, per kurią bus pralietas kraujas, – pridūrė demonstrantas. – Jis yra pamišėlis, kuris nieko nesiklauso, nesiklauso lenkų ir nesilaiko įstatymų.“

Nors J.Kaczynskis neužima jokių pareigų vyriausybėje, jis laikomas tikruoju šalies reikalų tvarkytoju.

PiS lyderis šeštadienį tvirtino, kad Lenkijoje „nėra jokio pavojaus demokratijai“ ir kad šis protestas tėra būdas opozicijai išlieti pagiežą dėl pernai pralaimėtų prezidento ir parlamento rinkimų.

„Tie, kas protestuoja šiandien, tenori pakurstyti sumaištį Lenkijoje“, – sakė J.Kaczynskis.

Tačiau protestuotoja Danuta Grzymkowska (Danuta Gžymkovska) aiškino AFP bijanti, kad dabartinė politinė krizė gali peraugti į smurtą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kodel

kodel portretas
kodel lietuviai (Lenkitjoje tautinė mažuma) nestereikuoja, dėl mokslų dėl ŽČĘĖĮĖ RAIDŽIŲ rašymo pasuose.

Istorikas

Istorikas portretas
Komunistu laikais Kauno tiesa ir panašios "tiesos" visame kame palaikė ir šlovino Maskva. Dabar vėl durado kam užpakalį laižyti. Matyt gauna finansavimą. Bet jau tokio parsidavėliškumo tai reikia paieškoti. Ir kasdien tų pačių buvusių komsomolcų rezervistų reklama: linkevičiai, auštrevičiai, valioniai. Dabar dar Broileris dasidėjo. Parsidavėlių šaika.

senoli,

senoli, portretas
iki šiol Linkevičiaus nepažysti?Jis garsėja tik savo darbais svetimų šalių labui.Gal būt taip įsivaizduoja:užsienio reikalų ministras dirba tik užsienio reikalams?:D)
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių