Vakarų finansinė parama – spaudimas Ukrainai?

Europos Sąjunga  pasiruošusi pasiųsti savo aukštus pareigūnus tarpininkauti Ukrainos vyriausybės ir opozicijos deryboms dėl šalį krečiančios politinės krizės užbaigimo, informavo protestuotojų lyderis Vitalijus Klyčko po antradienį įvykusio susitikimo su Bendrijos užsienio politikos vadove Catherine Ashton.

Europos Sąjunga  pasiruošusi pasiųsti savo aukštus pareigūnus tarpininkauti Ukrainos vyriausybės ir opozicijos deryboms dėl šalį krečiančios politinės krizės užbaigimo, informavo protestuotojų lyderis Vitalijus Klyčko po antradienį įvykusio susitikimo su Bendrijos užsienio politikos vadove Catherine Ashton.

„Aptarėme padėtį Ukrainoje. Dabar svarbiausia - imtis realių žingsnių krizei išspręsti, kad padėtis netaptų nevaldoma. Pasakiau, kad parlamentas privalo pirmasis žengti žingsnį, kuris yra jo galioje – t.y. priimti įstatymą, sugrąžinantį 2004 m. konstituciją.

Tai padės demonopolizuoti valdžią Ukrainoje“, – sakoma V.Klyčko, kuris yra opozicinės partijos UDAR vadovas, biuro išplatintame pranešime.

„Kalbant apie derybas su prezidentu Janukovyčiumi – atsižvelgiant į valdžios nesąžiningumą ir jų keistas susitarimų interpretacijas, manau, kad tarpininke turėtų tapti trečioji šalis; kažkas turi prižiūrėti, kaip vyksta derybos, ir fiksuoti kiekvieną susitarimą bei įsipareigojimą. ES aukštoji įgaliotinė ponia Ashton patikino, kad Europa pasiruošusi deleguoti aukšto rango tarpininkus į derybas tarp opozicijos ir valdžios“, – nurodė V.Klyčko.

Kaltina Vakarus spaudimu

Vakarų šalių pasiūlymai suteikti finansinę pagalbą Ukrainai mainais į naujos vyriausybės suformavimą yra politinis spaudimas, pareiškė įtakingas įstatymų leidėjas iš valdančiosios Regionų partijos.

„Opozicija ir Vakarų šalių politikai dažnai kalba apie Rusijos politinį spaudimą Ukrainai, – sakoma Aukščiausiosios Rados deputato Voldymyro Saldo biuro antradienį išplatintame pareiškime. – Dabar Vakarai daro tai, dėl ko visą laiką kritikuoja Maskvą.“

„Gerai, kad JAV pagaliau pripažino, jog Ukrainai reikalinga finansinė pagalba – ką jau seniai tvirtino Ukrainos valdžia. Tačiau dabar, jeigu tikėsite, ką sako mūsų partneriai Vakaruose, apie tai bus diskutuojama tik tuomet, kai bus paskirta nauja vyriausybė. Ir jeigu jiems nepatiks naujasis premjeras – pagalbos nebus? Ar tai nėra spaudimas Ukrainai?“ – klausė V.Saldo.

Jis pažymėjo, jog daugelis Vakarų šalių politikų atvirai palaiko Ukrainos žmonių protestus, o tai kelia pavojų šalies vientisumui.

„Jeigu Vakarų politikai savo pareiškimais palaikys tik vakarinę Ukrainos dalį, taikos mūsų šalyje nebus. Juk pernelyg gerai apie save manantys vakarų regiono ukrainiečiai įsivaizduoja turintys teisę valdyti rytinių regionų gyventojų likimus. Tai yra pavojinga“, – aiškino V.Saldo.

Jis teigė, kad Rusijos diplomatų pozicija Ukrainos atžvilgiu buvo santūri.

„Mūsų rytiniai kaimynai šioje padėtyje deklaravo nesikišimą į Ukrainos vidaus reikalaus. Norėčiau pamatyti mūsų partnerius Vakaruose laikantis tokios pačios praktikos – ir kad jie pakeistų tuščius pažadus konkrečiais skaičiais. Nemokykit mūsų, kaip turime gyventi – geriau padėkit materialiai“, – pabrėžė V.Saldo.


Šiame straipsnyje: JanukovičiusUkrainaVakarai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių