Vagis už 100 mln. eurų vagystę iš Paryžiaus muziejaus kalės aštuonerius metus

  • Teksto dydis:

Žmogumi-voru pramintam vagiui, pavogusiam penkis šedevrus iš vieno lankomiausių Paryžiaus muziejų, teismas pirmadienį skyrė aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmę.

Vjeranas Tomičius ir du jo bendrininkai taip pat turės sumokėti milžinišką 104 mln. eurų baudą už penkių Henri Matisse'o (Anri Matiso), Pablo Picasso (Pablo Pikaso), Georgeso Braque'o (Žoržo Brako), Ferdinando Leger (Fernando Ležė) ir Amedeo Modiglianio (Amedėjo Modiljanio) paveikslų vagystę iš Modernaus meno muziejaus 2010 metais; tai buvo viena įžūliausių mūsų laikų meno kūrinių vagysčių.

Šiuos paveikslus, kurie iki šiol yra nesurasti, Paryžiaus miestas vertina 109 mln. eurų.

49 metų V.Tomičius buvo suimtas 2011 metų gegužės mėnesį ir pareigūnams prisipažino padaręs šį nusikaltimą.

Du jo bendrininkai – vagystę užsakęs 61 metų antikvariato pardavėjas ir 40 metų laikrodininkas, kuris trumpam buvo paslėpęs šiuos paveikslus – kalėjime turės praleisti atitinkamai septynerius ir šešerius metus.

Pasak kaltintojų, V.Tomičius į vieną lankomiausių Paryžiaus muziejų pateko nukirpęs vartų spyną ir išdaužęs muziejaus langą.

Nors naktį muziejuje budėjo apsaugos darbuotojai, tačiau paveikslų dingimas buvo pastebėtas tik kitą dieną, išvydus, kad paveikslų rėmai yra tušti.

Tiesa, muziejaus signalizacijos sistema jau keletą savaičių buvo sugedusi.

V.Tomičius pareigūnams sakė, kad planavo paimti tik F.Leger 1922 metų „Natiurmortą su šviestuvu“ (Still Life with Chandeliers), net neįsivaizdavo, kad turės galimybę pavogti dar keturias drobes.

Tyrėjams užkietėjęs vagišius sakė, kad paveikslus paėmė, nes šie jam „patiko“.

Tą naktį ilgapirštis taip pat išsinešė P.Picasso 1912 metų drobę „Balandis su žirneliais“ (Le pigeon aux petits-pois), kuri viena vertinama 25 mln. eurų, H.Matisse'o 1905 metų paveikslą „Pastoralė“ (Pastoral), G.Braqueo 1906 metų peizažą „Alyvmedis netoli Estako“ (L'olivier pres de l'Estaque), A.Modigliani 1919 metais nutapytą portretą „Moteris su vėduokle“ (La femme a l'eventail).

Visi šie paveikslai, išskyrus A. Modigliani, buvo eksponuojami vienoje salėje. Iš viso muziejus turi daugiau nei 8 tūkst. XX amžiaus menininkų kūrinių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių