Vadovavimą deryboms Sirijoje perėmė L.Brahimi

Veteranas derybininkas Lakhdaras Brahimi šeštadienį perėmė vadovavimą braškančioms tarptautinėms pastangoms užbaigti konfliktą Sirijoje, kai jo pirmtakas Kofi Annanas pareiškė nebegalintis eiti šių pareigų.

Sirijoje pastarasis mėnuo buvo pats kruviniausias per šį pilietinį karą, taip pat vis labiau būgštaujama dėl galimo neramumų išplitimo į aplinkines šalis, todėl mažai vilčių, jog buvusiam Alžyro užsienio reikalų ministrui seksis bent kiek geriau negu K.Annanui.

Dauguma Vakarų šalių mano, kad Sirijos prezidento Basharo al Assado pajėgos dabar kausis su opozicija, kol kuri nors pusė įgis pranašumą, leisiantį sudaryti politinį susitarimą.

L.Brahimi, kuris išgarsėjo padėjęs sudaryti taikos sutartį per Libano pilietinį karą 9-ajame dešimtmetyje ir dirbdamas Jungtinių Tautų (JT) pasiuntiniu Afganistane bei Irake, šeštadienį surengs kelis posėdžius JT būstinėje, ruošiantis antradienį įvyksiančiam susitikimui su JT vadovu Ban Ki-moonu ir K.Annanu, nurodė vienas JT atstovas

Ban Ki-moonas ir L.Brahimi tą pačią dieną aptars karą Sirijoje per JT Generalinę Asamblėją.

L.Brahimi tikisi greitai išvykti į Damaską ir susitikti su B.al Assadu, taip pat dalyvauti derybose su Arabų Lygos pareigūnais Kaire, sakė jo atstovas Ahmadas Fawzi.

Tačiau kol kas neskelbiama daugiau detalių nei apie vieną iš šių iniciatyvų.

K.Annanas nutraukė šešias mėnesius trukusią savo misiją įtikinti B.al Assadą ir opozicijos sukilėlius sudėti ginklus, skųsdamasis nepakankamu galingųjų šalių palaikymu jo pasiūlytam šešių punktų taikos planui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių