V. Putinas vėl prabilo apie SSRS ilgesį

Prezidentas Vladimiras Putinas mitinge Maskvoje šeštadienį pareiškė norintis, kad šalis žvelgtų į ateitį, bet penktadienį Kaliningrade deklaravo, kad, jei galėtų, apgręžtų Sovietų Sąjungos išardymą.

Likus dviem savaitėms iki perrinkimo, jis Maskvos Lužnikų stadione surengė retą agitacinį mitingą su daugeliu garsenybių ir 80 tūkst. auditorija. Penktadienį jis pakartojo, kad Rusija iš tiesų yra sukūrusi naujų grėsmingų ginklų, kuriuos pristatė penktadienį aštriausiame savo metiniame pranešime.

V. Putinas valdo jau 18 metų ir valdys dar bent šešerius. Bet, kai perrinkimas savaime aiškus, kaip užtikrinti, kad po dviejų savaičių balsuoti ateitų bent jau padorus skaičius ir V. Putinas galėtų deklaruoti išties galintis remtis tvirta parama?

Metodas patikrintas nuo Sovietų Sąjungos laikų – nurodymas iš aukščiau. Studentams ir biudžetinių įstaigų darbuotojams prisistatyti į Lužnikų stadioną nurodyta, nori ar nenori, rašo vietos žiniasklaida. Kitiems už sugaištą laiką bus sumokėta nuo 3 iki 7 eurų.

Stadione, menančiame Vakarų boikotuotas olimpines žaidynes, prieš Vakarus sukilusį V. Putiną gyrė kosmonautai, scenos garsenybės ir sportininkai. Jis gyrė juos – ledo ritulininkus, kad sugiedojo Rusijos himną laimėję Pjongčange, nors šalis dėl sukčiavimo ir dopingo buvo netekusi teisės į tokią pagarbą: „Kartu mes komanda! Mes komanda, argi ne?“

Nors V. Putinas vengia akivaizdžios agitacijos, jo kelionės po Rusiją dabar labiau primena rinkiminius mitingus, o ne prezidento darbinius vizitus. Kaliningrade jis penktadienį sulaukė plojimų po to, kai atsakė į klausimą, kokį įvykį, kuris įvyko Rusijoje, norėtų pakeisti.

„Sovietų Sąjungos žlugimą“, – atsakė V. Putinas.

Jis jau anksčiau yra sakęs, kad tie, kas nesiilgi Sovietų Sąjungos, neturi širdies, o jos žlugimą pavadino didžiausia praėjusio amžiaus geopolitine katastrofa. 11 metų tai buvo labiausiai įsimenama frazė per visas jo metines kalbas.

Bet ketvirtadienį V. Putinas pasakė dar karingesnę kalbą, skirtą parodyti rinkėjams, kad Vakarai nebegalės su Rusija elgtis kaip panorėję. Svarbiausi penki jos žodžiai – „Mūsų niekas neklausė. Paklausykite dabar“ –

sulaukė 40 sekundžių ovacijų. Pasididžiavimas raumenimis turėjo nustelbti kitą kalbos dalį, kur V. Putinas turėjo pripažinti, kad didžioji grėsmė ir priešas yra atsilikimas.

Demokratijų gyvenimo fondo bendradarbis Borisas Zilbermanas įsitikinęs – toks nustelbimas pasirinktas suprantant, kad nėra gerų žinių, kurias būtų galima pranešti susirinkusiems: „Taigi daug gerų žinių pranešti nėra. O ką tada daryti? Reikia nukreipti kalbą į tai, kas jums atrodo kaip stiprumas, kas rodo jėgą, nes kitaip V. Putinui esama kur kas daugiau problemų negu gerų žinių.“

Bet net tris kartus perklaustas „NBC News“, ar pranešime išvardyta ginkluotė jau rikiuotėje, V. Putinas išsisuko: „Visi bandymai buvo sėkmingi. Tiesiog kiekviena šių ginklų sistemų yra skirtingame parengties etape. Viena jau rikiuotėje, pas karius.“

Nors mokslininkai sakė, kad kai kas neįmanoma vien dėl fizikos, vakar Kaliningrade V. Putinas tikino, kad visa ginkluotė jau sukurta - torpeda, greitesnė už greičiausią laivą, ir 20 kartų už garsą greitesnė raketa. Esą tai panašu į mokslinę fantastiką.

NATO Rusijos galios stiprėjimą linkusi priimti rimtai - atkirto, kad neleis grasinti nė vienai sąjungininkei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vladikas

Vladikas portretas
Putanas yra dievas

Zinoma,

Zinoma, portretas
Putinas niekaip negali nuslepti savo ilgesio Pribaltikai,matosi,kad ir sapnuose jam ji sapnuojasi,vargšelis.

Ar tai nesvarbu?

Ar tai nesvarbu? portretas
O tai ko ne prabilti apie SSRS ilgesį ?? Juk nespedavo lietuvišku vaiku darželiu statyti. Dabar nespeja uždarineti
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių