V. Putinas sako esąs pasirengęs „visiškai atkurti“ santykius su Ukraina

  • Teksto dydis:

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pareiškė, kad Maskva yra pasirengusi visiškai atkurti santykius su Kijevu po to, kai Ukrainos prezidentu buvo išrinktas politikos naujokas Volodymyras Zelenskis.

Norime ir esame pasirengę visiškai atkurti santykius su Ukraina. Bet negalime to padaryti vienašališkai“, – sakė Rusijos vadovas bendraudamas su žurnalistais po savo derybų su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu (Kim Čen Unu).

Tai jis pareiškė po praėjusį savaitgalį vykusių Ukrainos prezidento rinkimų, kuriuos didžiule persvara laimėjo V. Zelenskis.

V. Putinas pareiškė, kad šis balsavimas atskleidė „visišką“ dabartinio Ukrainos prezidento Petro Porošenkos politikos nesėkmę.

„Ukrainos naujas lyderis privalo tai suprasti“, – tvirtino Rusijos prezidentas.

P. Porošenka prezidentaudamas laikėsi griežtos politikos Rusijos atžvilgiu. Be to, 2014-aisiais, kai jis buvo išrinktas, prasidėjo iki šiol besitęsiantis konfliktas Rytų Ukrainoje tarp Kijevo pajėgų ir Maskvos remiamų prorusiškų separatistų.

Prieš šių metų rinkimus P. Porošenka skelbėsi esąs vienintelis kandidatas, galintis pasipriešinti V. Putinui.

V. Putino komentarai pasirodė kitą dieną po to, kai jis pasirašė įsaką, leisiantį Rytų Ukrainos gyventojams paprasčiau gauti Rusijos pilietybę. Tokią teisę turės tam tikrų Ukrainos separatistinių Donecko ir Luhansko sričių rajonų nuolatiniai gyventojai.

Kijevas ir Vakarai iš karto pasmerkė šį sprendimą.

Maskva ir Kijevas konfliktuoja nuo 2014 metų liaudies sukilimo Ukrainoje, per kurį buvo nušalinta Kremliaus remta vadovybė.

Po sukilimo Rusija atplėšė nuo Ukrainos ir aneksavo Krymo pusiasalį, o paskui parėmė Rytų Ukrainos, kur konfliktas jau pareikalavo 13 tūkst. gyvybių, separatistus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tegul net nesvajoja.

Tegul net nesvajoja. portretas
Kas tokiu atveju tiek Lietuvoje tiek Ukrainoje Priešu bus?

TvartelioZinios

TvartelioZinios portretas
Cia jau kazkas protingiau ir adekvaciau, o ne kakokius pasus dalinti Ukrainos respublikos apskriciai

Juozas

Juozas portretas
Tai yra puiki proga Zelenskio atsakymui- pasiūlyti sugrįžti abiem pusėm į konflikto pradžios padėtį- 2014 m. ir tada pradėti derybas dėl tolesnių santykių. Tai parodys, ar Putinas nuoširdus. O gal ir jam norisi pagaliau rasti solidžią išeitį iš taip toli nuėjusio konflikto, kuris neduoda naudos abiem pusėm. Rinkimų baigtis Ukrainoje tam yra puiki proga.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių