V. Putinas pirmadienį stebės „Zapad“ pratybas

  • Teksto dydis:

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį stebės savo šalies ir Baltarusijos karių manevrus, rengiamus pagal didelių bendrų pratybų „Zapad 2017“, keliančių didelį nerimą Vakarų šalims, programą.

„Vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas inspektuos Rusijos ir Baltarusijos sąjunginės valstybės ginkluotųjų pajėgų veiksmus bendrų strateginių mokymų „Zapad 2017“ pagrindiniame etape, vyksiančiame Lugos poligone“ Leningrado srityje, nurodė Kremliaus spaudos tarnyba.

Anksčiau V.Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė, kad V.Putino apsilankymas viename iš „Zapad“ pratybų etapų niekaip nesusijęs su neigiama Vakarų šalių reakcija į šiuos mokymus.

„Tai įprasta praktika. Tai stambiausi mokymai. Putinas kaip vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas visada lankosi viename iš etapų“, – praeitą penktadienį D.Peskovas sakė žurnalistams.

Kai kurios NATO šalys, tarp jų JAV, išsakė nuogąstavimų dėl šių pratybų masto. Pentagonas pabrėžė, kad „Rusijos ir Baltarusijos pateikti oficialūs duomenys nesutampa su žiniasklaidos informacija“ apie šiuos manevrus.

Maskva ir Minskas pateikė NATO informacijos apie pratybų detales ir pakvietė stebėtojus iš Vakarų šalių į kai kuriuos „Zapad“ etapus.

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka irgi stebės šiuos mokymus savo šalyje, sakė naujienų agentūrai BELTA valstybės vadovo atstovė spaudai Natalija Eismont.

Anksčiau žiniasklaida buvo paskelbusi, kad A.Lukašenka galbūt stebės manevrus Rusijos teritorijoje, bet N.Eismont nurodė, kad tokių planų nėra.

„Tokiu atžvilgiu šio klausimo nesvarstome. Aišku, prieš prasidedant mokymams šalys konsultavosi įvairiais kanalais, derino pasiruošimus, įskaitant dalyvavimą šiuose renginiuose valstybių vadovų lygmeniu. Vis dėlto iš pat pradžių planuota, kad A.Lukašenka dalyvaus pratybose būtent Baltarusijos teritorijoje, – aiškino ji. – Iš tikrųjų nebuvo ir oficialaus kvietimo Baltarusijos valstybės vadovui atvykti į šias pratybas Rusijoje.“

Prezidento atstovė pabrėžė, kad šiemet pagrindiniai manevrai, įskaitant Rusijos pajėgų pratybas, vyks Baltarusijos teritorijoje esančiuose aštuoniuose poligonuose ir kitokiose vietovėse.

Pasak N.Eismont, V.Putinui buvo išsiųstas pakvietimas atvykti į Baltarusiją, bet oficialaus atsakymo nebuvo gauta.

2013 metų rugsėjį V.Putinas ir A.Lukašenka kartu stebėjo „Zapad“ manevrus viename iš Baltarusijos karinių poligonų, o vėliau – kariniame poligone Rusijos Kaliningrado srityje.

Šiemet „Zapad“ pratybos vyks rugsėjo 14–20 dienomis Baltarusijoje ir Rusijos Kaliningrado, Leningrado bei Pskovo srityse.

Rusijos kariškiai teigia, kad šių pratybų pobūdis – gynybinis ir antiteroristinis.

Rusijos gynybos ministerija teigia, kad manevruose dalyvauja beveik 13 tūkst. karių ir kad į Baltarusiją bus pasiųsta apie 3 tūkst. rusų karių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių