V. Putinas: kaltinimai Sirijai primena situaciją Irake 2003 metais

  • Teksto dydis:

Jungtinių Valstijų kaltinimai Sirijos režimui dėl cheminės atakos primena Vašingtono pareiškimus Irako atžvilgiu prieš 2003 metais buvusį įsiveržimą į šią šalį, sako su Italijos prezidentu Sergio Mattarella (Serchiju Matarela) antradienį susitikęs Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

„Apie tai diskutavome su ponu prezidentu ir aš pasakiau, kad man tai labai primena įvykius 2003 metais, kai JAV atstovai Saugumo Taryboje parodė Irake esą rastą cheminį ginklą. Po to Irake prasidėjo karinė kampanija, o ji baigėsi valstybės žlugimu, išaugusia terorizmo grėsme ir „Islamo valstybės“ iškilimu tarptautinėje erdvėje“, - naujienų agentūrai „Interfax“ sakė V.Putinas.

Jis pridūrė, kad kai kurios Vakarų šalys išnaudoja padėtį Sirijoje, kad paskelbtų Rusiją bendra prieše.

Penktadienį paryčiais iš JAV karo laivų Viduržemio jūroje į Šairato oro bazę Sirijos vakaruose buvo paleistos 59 sparnuotosios raketos „Tomahawk“. Per ataką buvo sunaikintas aerodromas, iš kurio, amerikiečių nuomone, praėjusį antradienį buvo surengta cheminė ataka, nusinešusi mažiausiai 87 civilių gyvybes.

Kiek anksčiau Rusijos prezidentas pareiškė apie Sirijoje rengiamas cheminių ginklų provokacijas, bet jomis bus siekiama nepagrįstai apkaltinti Kremliaus sąjungininką Sirijos vadovą Basharą al Assadą (Bašarą Asadą).

„Iš įvairių šaltinių turime informacijos, kad tokios provokacijos – kitaip negaliu jų pavadinti – yra ruošiamos ir kituose Sirijos regionuose, tarp jų ir pietiniuose Damasko priemiesčiuose, kur vėl planuojama išmesti kažkokios medžiagos ir apkaltinti Sirijos oficialią valdžią jos panaudojimu“, – sakė V.Putinas.

Damaskas neigia per praėjusios savaitės antskrydžius Sirijos šiaurės vakaruose panaudojęs cheminį ginklą. Rusija teigia, kad sirų lėktuvų bombos pataikė į sukilėlių kontroliuojamą sandėlį, kur ir buvo žmonių gyvybes nusinešusio zarino.

Turkija: Sirijoje panaudotas zarinas

Turkijoje atlikti tyrimai patvirtino, kad per įtariamą cheminę ataką, nusinešusią dešimtis gyvybių Sirijos šiaurės vakaruose, buvo panaudotas zarinas – mirtina nervus paralyžiuojanti medžiaga, pranešta antradienį.

„Nustatyta, kad panaudotos zarino dujos“, – taip, anot valstybinės naujienų agentūros „Anadolu“, sakė Turkijos sveikatos ministras Recep Akdagas (Redžepas Akdahas).

Analizuoti kraujo ir šlapimo mėginai, paimti iš nukentėjusiųjų per ataką Idlibo provincijoje ir atgabentų į Turkiją gydymui; trys iš jų mirė ligoninėje.

Per minimą ataką Chan Šeichūno miestelyje žuvo 87 civiliai, tarp kurių buvo 31 vaikas; Turkija ir Jungtinės Valstijos dėl šios atakos kaltina Sirijos prezidento Basharo al-Assado (Bašaro Asado) režimą.

Pasak R.Akdago, aptikta izopropilo metilo fosfoninė rūgštis, kuri susidaro zarinui reaguojant aplinkoje.

Zariną galima įkvėpti, jis absorbuojamas per odą, žudo pažeisdamas centrinės nervų sistemos kvėpavimo centrą, paralyžiuoja raumenis aplink plaučius.

Vaizduose, gautuose iš šio atakuoto miesto, matyti nukentėjusieji, kuriuos tampo konvulsijos, sunku kvėpuoti, iš burnos veržiasi putos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

giedrius

giedrius portretas
Pasaulis būtų gražesnis,be amerikiečiu.

Realybė

Realybė portretas
Yra slapti įrodymai kad tai JAV darbas, jų veklos metodas pradėti puolomą neįtikusias valstybes. Jie organizavo šį šou. Tai pat JAV norėjo padėti teroristams, nes Sirijos pajėgos pradėjo jų naikinimą. OJAV nenori taikos Sirijoje, kol nepašalins neįtikusį vadovą. Kuris nesutiko kad Kataras tiestu dujotiekį į Turkiją per Sirijos teritoriją.

arba

arba portretas
arba kai rusai susprogdino du namus maskvoje ir pradejo kara su cecenija jums neatrodo viskas panasu gal kai numuse malaizijos lektuva ir paskelbe kad tai ukrainieciai irgi ne panasu ir kai paskelbe kad visi pri balta rusofobai ir vasistai irgi kums nepanasu ir kad rudeni reikia pradet su jais kara kad nukreipti rusu demesi nuo revoliucikos metiniu jums irgi nepanasu man panasu ir labai
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių