V. Putinas Graikijoje lankosi Atono kalno vienuolyne

  • Teksto dydis:

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šeštadienį Graikijoje atvyko į Atono kalno vienuolių respubliką, kurią ortodoksai krikščionys laiko viena švenčiausių vietų.

V.Putinas šeštadienio rytą iš Atėnų atskrido į Salonikus, ir į atokų pusiasalį plaukė laivu.

Atono kalno administraciniame centre V.Putiną pasveikino 20 vienuolynų abatų ir 20 vienuolių atstovų, taip pat Graikijos Ortodoksų Konstantinopolio patriarcho atstovas.

Atono kalno respubliką sudaro 20 vienuolynų, tarp jų po vieną rusišką, serbišką ir bulgarišką. Ši bendruomenė turi autonomiją nuo Bizantijos imperijos laikų.

Rusijos prezidentas dalyvavo jo garbei laikytose mišiose, o jis pats sėdėjo vyskupo soste.

Į pasveikinimus V.Putinas atsakė trumpa kalba, padėkodamas Ekumeniniam Patriarchatui ir Graikijos Ortodoksų Bažnyčiai už jų vaidmenį puoselėjant ryšius tarp Graikijos ir Rusijos.

„Čia Atono kalne daromas didžiulis ir svarbus moralinėms vertybėms darbas“, – sakė V.Putinas, dėkodamas bendruomenei už svetingumą per šį, jau antrą jo apsilankymą Atono kalne.

Po mišių V.Putinas padėkojo Graikijos prezidentui Prokopiui Pavlopului (Prokopis Pavlopoulos), su kuriuo paskui kalbėjosi bendruomenės pagrindiniame administraciniame pastate.

Rusijos prezidentas toliau nuvyko į Šv.Panteleimono vienuolyną, kuriame gyvena apie 70 rusų ukrainiečių ir kitų Rusijos ortodoksų vienuoliai.

Ten V.Putinas, dažnai kalbantis apie savo stiprų ortodoksišką tikėjimą, dalyvavo rusų bendruomenės įsikūrimo Atono kalno vienuolių respublikoje Šiaurės Graikijoje 1000-ųjų metinių minėjime.

Rusijos Ortodoksų Bažnyčios patriarchas Kirilas į Atoną atvyko penktadienį.

Penktadienį V.Putinas Atėnuose pasirašė kelias ekonomines sutartis su Graikijos premjeru Aleksiu Cipru (Alexis Tsipras) per vizitą, turintį sustiprinti Maskvos ryšius su viena iš nedaugelio jai draugiškų šalių Europos Sąjungoje, kai tarp Rusijos ir Vakarų valstybių įtampa yra smarkiai padidėjusi.

Šis vizitas, kuris yra pirmoji V.Putino viešnagė ES nuo pernai gruodžio, buvo surengtas Rusijai ir Europai smarkiai nesutariant dėl konflikto Ukrainoje, įsiplieskusio 2014 metais. Bendrija tebetaiko Maskvai ekonomines sankcijas, kurios liepą gali būti vėl pratęstos.

V.Putinas atvyko į Graikiją tuo metu, kai Atėnai negaili didelių pastangų, kad išbristų iš jau kelerius metus besitęsiančios recesijos. Graikų pareigūnai sakė, kad išplėsta prekyba su Rusija galėtų būti reikšminga ekonomikos gaivinimui.

ES lyderiai ateinantį mėnesį aptars, ar reikia pratęsti Rusijos bankininkystės, gynybos ir energetikos sektoriams taikomas sankcijas, kurių galiojimo terminas sukaks liepą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

emka

emka portretas
Atone yra putkes slapta buveine - izdas , kurion begs ir slepsis , kai uzvirs kose Rusijoj.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių