V. Putinas: ES išliks tarptautine žaidėja tik kartu su Rusija

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga gali išlikti pasaulinio lygio žaidėja tik su Maskvos pagalba, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas teigia antradienį paskelbtame straipsnyje, ruošdamasis pirmajam apsilankymui Bendrijoje per beveik metų laikotarpį.

V.Putinas, penktadienį pradėsiantis dviejų dienų vizitą Graikijoje, taip pat paragino kurti energetikos aljansą su Europa ir sušvelninti vizų išdavimo sąlygas į ES keliaujantiems Rusijos piliečiams.

„Akivaizdu, kad užtikrinti Senojo žemyno deramą vietą naujose tarptautinėse realijose įmanoma tik apjungus visų Europos šalių, įskaitant Rusiją, potencialus“, – V.Putinas rašo straipsnyje, kurį paskelbė graikų dienraštis „Kathimerini“.

„Manome, kad mūsų ryšiuose su ES nėra jokių problemų, kurių negalėtume išspręsti. Kad sugrįžtume prie daugiaplanės partnerystės, reikia tik atsisakyti ydingos „žaidimo į vienerius vartus“ logikos, iš tikrųjų atsižvelgti į vieni kitų nuomonę ir interesus.“

ES ir Rusijos ryšiai šiuo metu yra smarkiai pašliję dėl konflikto Ukrainoje, įsiplieskusio 2014 metais, dėl kurio Bendrija tebetaiko sankcijas Maskvai.

Sankcijų Rusijos bankų, gynybos ir energetikos sektoriams terminas sukaks liepą. Kad jos būtų pratęstos, reikėtų vienbalsio visų ES narių pritarimo, o Bendrijos lyderiai šį klausimą aptars ateinantį mėnesį.

V.Putinas planuoja penktadienį susitikti Atėnuose su Graikijos prezidentu Prokopiu Pavlopulu (Prokopis Pavlopoulos) ir premjeru Aleksiu Cipru (Alexis Tsipras).

Šeštadienį Rusijos lyderis taip pat dalyvaus rusų bendruomenės įsikūrimo Atono kalno vienuolių respublikoje Šiaurės Graikijoje 1000-ųjų metinių minėjime.

Rusijos Ortodoksų Bažnyčios patriarchas Kirilas taip pat sakė, kad dalyvaus iškilmėse Atono kalne, kuris yra viena švenčiausių krikščionių ortodoksų vietų.

Rusija ir Graikija yra daugiausia ortodoksiškos valstybės ir palaiko glaudžius religinius ryšius. V.Putinas dažnai kalba apie savo stiprų tikėjimą, bet A.Cipras yra prisipažinęs, kad yra ateistas.

Manoma, kad A.Cipras pernai prašė Rusijos finansinės pagalbos, Graikijai balansuojant ant bankroto ribos, nors Maskvos pareigūnai viešai neigė, kad dėl to buvo tartasi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUKRIOŠUSI EKONOMINĖ GRIUVENA - KAM JI REIKALINGA?

SUKRIOŠUSI EKONOMINĖ GRIUVENA - KAM JI REIKALINGA?  portretas
Juokdarys, daugiau nieko. Visi jo pareiškimai - tik vidaus vartojimui: propagandos nuzombintai tautai padrąsinti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių