V. Putinas džiaugiasi triuškinančia pergale parlamento rinkimuose

  • Teksto dydis:

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį džiaugėsi rinkimų rezultatų „stabilumu“, jo valdančiajai partijai laimėjus rekordinį skaičių mandatų parlamento rinkimuose, kuriuose rinkėjai dalyvavo gana vangiai.

Valdančioji „Vieningoji Rusija“ gavo tris ketvirtadalius mandatų 450 vietų Valstybės Dūmos rinkimuose – sekmadienį už ją balsavo daugiau nei 54 proc. rinkėjų ir jai pavyko užsitikrinti daugumą, nepaisant ilgiausios ekonominės krizės šalyje per visą V.Putino 16 metų viešpatavimo laikotarpį.

Vis dėlto rinkėjų aktyvumas šiuose rinkimuose buvo mažiausiais per visus parlamento rinkimus, kurie vyko šalyje po Sovietų Sąjungos subyrėjimo. Tai rodo, kad daugelio rusų nežavi sistema, kurioje Kremliui priklauso beveik absoliuti valdžia. Be to, gali kilti klausimų dėl balsavimo legitimumo.

„Rezultatai „Vieningajai Rusijai“ yra geri“, – sakė V.Putinas pirmadienį vyriausybei.

„Atsižvelgiant į dabartinius sunkumus, dideles abejones ir riziką, žmonės neabejotinai pasirinko stabilumą“, – kalbėjo jis.

Rinkimai visoje šalyje vyko po kelerių neramių metų, per kuriuos šalis aneksavo Ukrainos Krymą, įsitraukė į didžiausią nuo Šaltojo karo laikų priešpriešą su Vakarais, įklimpo į ekonominę krizę ir pradėjo karinę kampaniją Sirijoje.

Ir nepaisant gilios ekonominės krizės, kuri skaudžiai sudavė vidutiniam Rusijos gyventojui, V.Putino populiarumas tebėra didelis, maždaug 80 proc.

Nors V.Putinas dar nepranešė apie savo dalyvavimą 2018 metų prezidento rinkimuose, jau dabar beveik nekyla abejonių, kad jie jam bus pergalingi.

„Išreiškė paramą Putinui“

Niekas neabejojo, kad V.Putiną palaikančios partijos prasiskins kelią į Dūmą rinkimuose, ypač atsižvelgiant į Kremliaus beveik visiškai dominuojančią poziciją žiniasklaidoje,

Vis dėlto tokia triuškinanti „Vieningosios Rusijos“ pergalė sukėlė kai kurių stebėtojų nuostabą.

„Akivaizdu, kad didžioji dauguma balsavusiųjų de-facto išreiškė savo paramą prezidentui“, – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Trys kitos partijos, kurios visos dirbo ankstesnės sudėties parlamente ir visos palaiko Kremlių – buvo vienintelės, kurios įveikė 5 proc. slenkstį ir pateko į Dūmą.

Komunistų partija ir ultranacionalistinė Vladimiro Žirinovskio Liberalų demokratų partija gavo po truputį daugiau nei 13 proc. balsų, o „Teisingoji Rusija“ - maždaug 6 proc. balsų.

Negalutiniai rezultatai rodo, kad liberaliosios opozicijos grupės veikiausiai nepateks į parlamentą. Nei partija „Jabloko“, nei RPR PARNAS, vadovaujama buvusio premjero Michailo Kasjanovo, neatrodo surinkusios pakankamai balsų, kad laimėtų bent vieną mandatą pagal proporcinę sistemą.

„Naujasis parlamentas nebus legitimi institucija, atstovaujanti šalies piliečių norams ir interesams“, – pareiškė PARNAS vadovas M.Kasjanovas savo pareiškime.

„Jis ir toliau išliks valdžios kontrolės instrumentu Putino ir jo komandos rankose“, – sakė jis.

Visuomenės susidomėjimas šiais parlamento rinkimas, lyginant su praėjusiais, gerokai sumažėjo. Daugelis Valstybės Dūmą laiko bedante institucija, beatodairiškai vykdančia vyriausybės nurodymus.

Sekmadienį balsuoti atėjo tik 47,8 proc. rinkėjų, o 2011 metais rinkėjų aktyvumas siekė 60 procentų.

Ypač pasyvūs šiemet buvo didžiųjų miestų gyventojai – rinkėjų aktyvumas Maskvoje ir Sankt Pterburge nesiekė net 30 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
landzbergio jūs banderlogai,putinas negrobė bankų,kaip kgbistė,putinas neapiplėšė pensininkų,kaip kubilius ir iš rusijos bėga tik apsivogę aligarchai,ir rusijoje nėra nato pedofilų,kurie vaikus prievartauja,todėl jei neturit ko tauzyt,todėl patylėkit ir maukit gydytis

Zales

Zales portretas
Apvogęs galutinai Rusiją galės nusipirkti Ameriką o Europa prisijungs pati.Azija ir taip jau prijungta. diktatorius konkurentus pasodins ar nušaus. Ir visus sprendimus priiminės vienas žmogus. Ką naujo sužinojote, bendrapiliečiai?“

DJ

DJ  portretas
Putka tau dabar labai naudingas momentas su savo nuosava nauja KGB dūma, tegul ji nusprendžia išeiti iš tavo okupuotų teritorijų, o tu sakysi, kad dūma taip nusprendė ir aš į sakiau pasitraukti ! Tai bus toks kaip tavo savotiška reabilitacija prieš visą pasaulį ir Rusijos visuomenę nors ji ir užzombinta, tavo šlykščios propagandos !.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių