Už pigesnes dujas Baltarusija mokės rubliais

  • Teksto dydis:

Minskas išsprendė ginčą su Maskva dėl tiekiamų gamtinių dujų kainos - Rusija ją sumažins, o Baltarusija už dujas mokės rubliais, rašo Rusijos verslo leidinys "Kommersant".

Leidinio duomenimis, dvišalėse vyriausybių atstovų derybose sutarta, kad rusiškų dujų kaina Baltarusijai nuo 2017 metų bus skaičiuojama nebe JAV doleriais, o Rusijos rubliais. Tuo pačiu dujos atpigs maždaug 30 proc. iki 6 tūkst. rublių už 1 tūkst. kubinių metrų.

Nuo ateinančių metų keisis Baltarusijai tiekimų rusiškų dujų kainos skaičiavimo formulė - bazinė bus vidutinė dujų kaina Rusijoje, kuri bus dauginama iš indekso. 2017-aisiais šis indeksas bus 1,48, o vėliau jis mažės. 2025-aisiais, kai Eurazijos ekonominėje sąjungoje įsigalios bendra dujų rinka, indeksas taps lygus 1.

Šie susitarimai turės būti įtvirtinti 2011 metais pasirašytos dvišalės dujų tiekimo sutarties pakeitimais ir papildymais.

Minskas reikalavo, kad Maskva ženkliai sumažintų dujų kainą, nes esą dujos Baltarusijai neatpigo tiek, kiek jų kainos sumažėjo Europai, ir nuo metų pradžios pradėjo mokėti mažiau.

Ginčui užsitęsus, Rusija nuo metų vidurio beveik 40 proc. sumažino žaliavos tiekimą Baltarusijos naftos perdirbimo gamykloms, apkaltinus Baltarusiją įsipareigojimų dėl naftos produktų tiekimo Rusijos rinkai nevykdymu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Užpelkis

Užpelkis portretas
Vėl smūgis doleriui. Nuo 1949 m. dujos, nafta, varis, anglis, kviečiai, ryžiai ir bet kokia kita prekė buvo parduodama tik už USD. Dabar Kinija, Rusija nebenori už savo prekes gauti milžiniškais kiekiais spausdinamų popieriuku. Iš čia ir lokaliniai karai, ir ukrainos, ir impičmentas Dilmai Ruseff. Ir dar daug visko bus, nes kas gi geruoju atsisakys gyvenimo kitu sąskaita.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių