Už „Patriot“ raketas Rumunija amerikiečiams paklos 4 mlrd. dolerių

  • Teksto dydis:

JAV Valstybės departamentas antradienį pranešė, kad yra pasiruošęs patvirtinti didelio nuotolio oro erdvės gynybos sistemos „Patriot“ pardavimą Rumunijai.

Šis 3,9 milijardų JAV dolerių (daugiau nei 3,3 milijardų eurų) vertės susitarimas gali supykdyti Rusiją.

„Valstybės departamentas nusiteikęs patvirtinti galimą didelio nuotolio oro erdvės gynybos sistemos „Patriot“ ir pagalbinės įrangos bei paslaugų pardavimą Rumunijai“, – sakoma institucijos pranešime.

JAV Kongresas per 30 dienų gali užginčyti šį pardavimą, bet tai mažai tikėtina, nes Rumunija yra NATO partnerė, turinti strategiškai svarbią prieigą prie Juodosios jūros, kurioje yra Rusijos aneksuotas Krymo pusiasalis.

„Rumunija naudos raketų sistemą „Patriot“, kad sustiprintų krašto gynybą ir atgrasytų regionines grėsmes“, – rašo Valstybės departamentas.

„Siūlomas pardavimas padidins Rumunijos kariuomenės gynybos pajėgumus, leis apsiginti nuo galimų agresorių bei saugos NATO sąjungininkes, kurios dažnai treniruojasi ir dirba Rumunijos teritorijoje.“

„Patriot“ yra mobilios didelio nuotolio priešlėktuvinės ir priešraketinės gynybos sistemos, gaminamos kompanijos „Raytheon“. Jos skirtos sustabdyti taktines balistines raketas, žemai skriejančias sparnuotąsias raketas ir orlaivius.

Apie galima „Patriot“ pardavimą Rumunijai buvo paskelbta, kai JAV laikinai dislokavo vieną „Patriot“ bateriją Lietuvoje, ruošiantis tarptautinėms NATO pratyboms.

Pernai Maskva su Lietuva ir Lenkija besiribojančioje Kaliningrado srityje dislokavo branduolinį užtaisą galinčias nešti maži nuotolio balistines raketas „Iskander“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
JAV ekonomika stimpa, jiems ginklavimosi varžybos būtinos, jos savo problemas nori spręst kitų šalių sąskaita.

LT

LT portretas
Tas urzgianti nusususi meska jau mazai kam rupi.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių