Už ieškinį teismui dėl B. Obamos prezidento įgaliojimų viršijimo nubalsuota

  • Teksto dydis:

Respublikonų vadovaujami JAV Atstovų Rūmai trečiadienį nubalsavo už pasiūlymą pateikti teismui ieškinį dėl esą savo įgaliojimus viršijusio prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) veiksmų, tačiau šalies vadovo sąjungininkai demokratai nedelsdami pareiškė, kad šis žingsnis yra ciniškas rinkimų metų triukas.

Per partines linijas atitikusį balsavimą Atstovų Rūmai 225 balsais prieš 201 priėmė precedento neturintį sprendimą apskųsti prezidentą teismui, kad B.Obama griežtai nesilaikė įstatymo raidės, įgyvendindamas jo kadencijos pagrindiniu pasiekimu laikomą sveikatos apsaugos sistemos reformą, žinomą kaip „Obamacare“ („Obamos priežiūra“).

Šiuo žingsniu, įgalinančiu Atstovų Rūmų pirmininką Johną Boehnerį (Džoną Beinerį) pradėti teisines procedūras, siekiama prablaivinti valdžios svaigulio apimtą prezidentą, pareiškė žemųjų Kongreso rūmų respublikonų lyderis.

„Čia svarbu ne respublikonai arba demokratai. Svarbu apginti konstituciją, kurios prisiekėme laikytis ir ryžtingai veikti, kai jai iškyla pavojus, – aiškino J.Boehneris. – Ar norite leisti bet kuriam prezidentui rinktis, kuriuos įstatymus vykdyti ir kuriuos įstatymus keisti?“

J.Boehneris sakė įstatymų leidėjams, kad B.Obama pažeidė pagrindinį šalies įstatymą, tiksliai nesilaikydamas įstatymų formuluočių, įgyvendindamas sveikatos apsaugos reformą.

Tuo tarpu B.Obama paniekinančiai atmetė šį sprendimą, atkreipdamas į jį dėmesį savo kalboje, kurią pasakė Misūrio mieste Kanzas Sityje.

„Užuot kėlę man bylas už tai, kad atlieku savo darbą, noriu, kad Kongresas atliktų savo darbą ir truputėlį pagerintų gyvenimą amerikiečiams, kurie, beje, juos ten pasiuntė“, – pareiškė prezidentas, aidint jo šalininkų džiaugsmingiems šūkiams ir plojimams.

„Beje, ar žinot, kas apmokės ieškinį, kurį jie ketina pateikti?“ – paklausė B.Obama ir pats atsake: „Jūs.“

„Šleikštus“ balsavimas 

Įstatymų leidėjai iš B.Obamos Demokratų partijos suskubo pasmerkti balsavimą.

Atstovų Rūmų demokratų mažumos lyderė Nancy Pelosi (Nensi Pelosi) savo pasipiktinimą balsavimu išliejo lėšų rinkimui skirtame elektroniniame laiške, kurį trečiadienį vėlai vakare išsiuntė šalininkams.

„Ką tik stebėjau, kaip respublikonai balsuoja už pirmąjį per JAV istoriją ieškinį prezidentui“, - rašė N.Pelosi laiške, prašydama paaukoti lėšų.

„Atstovų rūmų respublikonai palygino prezidentą Obamą su tironu“, - piktinosi ji.

„Tai kelia šleikštulį. Tai tik gėdinga politika - ir visiška nepagarba mūsų prezidentui“, - pridūrė N.Pelosi.

Pasak kai kurių apžvalgininkų, šis ieškinys yra respublikonų strategija, skirta padidinti suinteresuotumą tų rinkėjų, kurie būtų linkę neiti balsuoti lapkritį vyksiančiuose kadencijos vidurio rinkimuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių