Už 100 eurų galite tapti Estijos e. rezidentu

  • Teksto dydis:

Estija teigia, kad „Panamos dokumentų“ skandalas ir britų sprendimas išstoti iš ES padėjo šaliai paskatinti e. rezidentų registravimo procesą.

Tereikia užpildyti trumpą prašymo formą, sumokėti 100 eurų mokestį ir, kelis kartus spustelėję pele, galite tapti šalies, kurioje niekada nebuvote, e. piliečiu, rašo Meawe Shearlaw dienraštyje „The Guardian“ paskelbtame straipsnyje.

Atrodo, kad Estijos e. rezidentų iniciatyva – galimybė užsieniečiams šalyje elektroniškai įkurti verslą ir tvarkyti finansus – ne tik paprasta, bet ir populiari.

Estija, kurioje gyvena vos 1,3 milijono gyventojų, yra maža šalis. Iš jų tik 650 000 piliečių yra darbingo amžiaus, ir manoma, kad šis skaičius artimiausią dešimtmetį smarkiai sumažės dėl gyventojų senėjimo ir emigracijos.

Ir nors e. rezidentai nėra piliečiai, vyriausybė mano, kad jie prisideda prie šalies ekonomikos, nes naudojasi Estijos bankais ir kuria Estijoje registruotas įmones. Be to, taip stiprinama šalies, kaip skaitmeninių inovacijų lyderės, reputacija.

„Sunku tikėtis, kad prisiviliosime imigrantų. Žmonės yra linkę rinktis Švediją ar Norvegiją, – paaiškina Estijos vyriausiasis informacinės visuomenės pareigūnas ir už projekto įgyvendinimą atsakingas šalies vyriausybės atstovas Taavi Kotka. – Fiziškai šalies gyventojų skaičiaus padidinti negalime. Tad kodėl to nepadarius internetu?“

Šiuo metu Estija turi 12 000 e. piliečių, tad teks daug nuveikti, kad būtų pasiektas nustatytas 10 milijonų e. piliečių rodiklis, tačiau T. Kotka teigia, kad jis sėkmę būtų linkęs vertinti pagal įregistruotų įmonių skaičių.

Visiems, kam teko skubos tvarka pasikeisti pasą arba gauti Rusijos vizą, procesas atrodo net per daug paprastas.

Užpildote trumpą formą, nuskenuojate savo pasą, nuotrauką ir parašote kelias eilutes apie tai, kodėl norėtumėte tapti e. rezidentu. „Pakanka pasakyti, kad pritariate šiam procesui,“ – sako e. rezidentų programos vykdomasis direktorius Kasparas Korjusas.

Prašymą peržiūri Estijos policija – taip pirmiausiai siekiama patikrinti, ar nėra kokių nors finansinių neatitikimų. Pasak K. Korjuso, jei užsiimate nešvariu verslu ar pinigų plovimu, tikėtina, kad jūsų prašymas bus atmestas.

Jei viskas gerai, po trijų mėnesių gausite kvietimą į Estijos diplomatinę atstovybę arba programos biurą Taline, kur bus surengtas trumpas pokalbis ir gausite savo tapatybės kortelę.

„Panamos dokumentų“ poveikis?

E. rezidentų programos vykdytojai sako, kad susidomėjimas programa padidėjo po „Panamos dokumentų“ skandalo, kai prireikė užtikrinti didesnį lengvatinių mokesčių zonose registruoto verslo skaidrumą, ir po  JK referendumo, kai įmonės metėsi ieškoti galimybių toliau vykdyti verslą eurais.

Verslo steigimas už tūkstančių kilometrų įsikūrusiame pakrantės mieste gali priminti pasaulio elito atstovų mokesčių vengimo schemas, atskleistas „Panamos dokumentuose“.

Estai nori pabrėžti, kad jų iniciatyva labai skiriasi – naujųjų e. rezidentų finansinę veiklą vyriausybė prižiūrės skaitmeniniu būdu ir nebus galimybės tapti slaptais taikant sudėtingas teisines procedūras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių