Urugvajaus valdantieji įteisino reguliuojamą marihuanos vartojimą

  • Teksto dydis:

Urugvajaus parlamento žemieji rūmai trečiadienį priėmė prieštaringai vertinamą teisės aktą, pirmąkart įgaliojantį vyriausybę prižiūrėti teisėtą marihuanos gamybą ir platinimą.

Įstatymas, kurio projektas buvo pateiktas pernai birželį kaip viena iš priemonių, turinčių padėti įveikti didėjantį smurtą, dabar bus perduotas svarstyti Senatui.

Įstatymui leidėjai diskutavo 14 valandų, kol galiausiai priėmė šį teisės aktą, kai už jį balsavo 50 iš dalyvavusių 96 deputatų.

"Reguliavimu nebus siekiama skatinti vartojimo, - parlamento narys Sebastianas Sabini (Sebastianas Sabinis), prisidėjęs kuriant šio įstatymo projektą, sakė debatų sesijos pradžioje. - Vartojimas jau egzistuoja."

Teisėtą marihuanos vartojimą palaikančių nevyriausybinių organizacijų atstovai buvo užplūdę parlamento lankytojų balkoną, kai įstatymų leidėjai argumentavo, jog neteisėtas narkotikų verslas finansuoja organizuotą nusikalstamumą.

Naujojo teisės akto šalininkai taip pat argumentavo, kad marihuanos vartojimas per pastarąjį dešimtmetį padidėjo dvigubai šioje mažoje, daugiausiai kaimiškoje Pietų Amerikos šalyje, turinčioje 3,4 mln. gyventojų.

Šį įstatymą palaikė prezidento Jose Mujicos (Chosė Muchikos) kairioji vyriausybė. Pats šalis vadovas pagal išsilavinimą yra gydytojas.

Prognozuota, kad dėl šio klausimo vyks ilgi debatai žemuosiuose rūmuose, kuriuose prezidento kairioji partija "Frente Amplio" (FA) turi nedidelę daugumą. Visos opozicijos partijos priešinosi pasiūlytam teisės aktui.

Naujasis įstatymas nurodo, kad vyriausybė perims kanapių ir jos produktų importo, sodinimo, auginimo, derliaus nuėmimo, įsigijimo, laikymo, reklamos ir platinimo kontrolę bei reguliavimą.

Užsiregistravę vartotojai galės auginti iki šešių kanapių kerų, galės įsigyti šių narkotikų kaip marihuanos augintojų klubų nariai arba nusipirkti iki 40 gramų per mėnesį vaistinėje.

Kaip rodo praeitą savaitę paskelbti vienos apklausos rezultatai, šį vyriausybės planą neigiamai vertina net 63 proc. Urugvajaus gyventojų.

Pagal šiuo metu galiojančius įstatymus Urugvajuje leidžiama turėti marihuanos asmeniniam naudojimui, tačiau teisėjai gali spręsti, ar rastas šio narkotiko kiekis atitinka asmeninio vartojimo poreikius.

Urugvajaus nacionalinė narkotikų tarybos (JND) duomenimis, šalyje marihuaną kasdien vartoja apie 20 tūkst. žmonių, o bendras vartotojų skaičius yra apie 120 000.

JND nurodo, kad šalyje per metus parduodama apie 22 tonos marihuanos, už kurią uždirbama 30-40 mln. JAV dolerių (78-104 mln. litų).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių