Uraganas „Isaac“ silpnėja ir suka į šiaurę

JAV meteorologai prognozuoja, kad uraganas „Isaac“ tikriausiai toliau silpnės, ketvirtadienį slinkdamas į šiaurę, padaręs nemažai žalos Meksikos įlankos pakrantėje, tačiau neprilygęs uraganui „Katrina“, kuris nuniokojo Naująjį Orleaną 2005 metais.

Šis 1-osios kategorijos uraganas ketvirtadienį tikriausiai taps atogrąžų audra, tačiau per kelias ateinančias dienas dar gali atnešti smarkių liūčių ir vėjų į centrinius JAV regionus, nurodė Nacionalinis uraganų centras (NHC).

„Isaac“ silpstant vandens lygio matavimo prietaisai turėtų parodyti, jog sudėtingas potvynių prevencijos planas, sukurtas žemumoje įsikūrusiam Naujajam Orleanui, atlaikė pirmą didelį išbandymą, praėjus lygiai septyneriems metams, kai šį miestą nuniokojo „Katrina“, nusinešusi daugiau nei 1 800 žmonių gyvybių.

Audros centrui tolstant nuo pakrantės, daugelis toliau šiaurėje gyvenančių žmonių tikisi, kad „Isaac“ atneš lietaus, labai reikalingo sausros išvargintam JAV centriniam regionui, kur išdegė daug vasarinių pasėlių, o upės ir užtvankos kritiškai nuseko.

Naujojo Orleano meras Mitchas Landrieu sakė, kad 14,5 mlrd. dolerių kainavusi apsauginė sistema, kurią jo mieste pastatė Armijos inžinerijos korpusas, sudaryta iš krantinių, šliuzų, dambų ir siurblinių, veikė „tiksliai taip, kaip turėtų“.

Tačiau daugiau nei 730 tūkst. gyventojų Luizianoje ir Misisipėje tebėra likę be elektros.
„Isaac“ savo galia niekada neprilygo „Katrinai“, kuri buvo tapusi 3-osios kategorijos uraganu pagal penkiabalę Saffiro-Simpsono skalę, kai atslinko į

Naująjį Orleaną 2005 metų rugpjūčio 29-ąją - dieną, kuri giliai įsirėžė į amerikiečių sąmonę.

Preliminarūs duomenys rodo, kad „Isaac“ pagal sukeltus materialinius nuostolius nepateks į baisiausių Jungtinėms Valstijoms smogusių uraganų dešimtuką.

Tačiau ši audra tebekelia didelį susirūpinimą, ypač dėl nesiliaujančių liūčių, kurios netikėtai užklupo netgi daugelį vietos senbuvių, įstrigusių ant savo namų stogų. Kai kuria pajūrio žemumų teritorijas užliejo dideli potvyniai.


Šiame straipsnyje: isaacuraganasJAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių