UNESCO priėmė ginčytiną Jeruzalės rezoliuciją

  • Teksto dydis:

Jungtinių Tautų kultūros agentūra antradienį patvirtino arabų palaikomą rezoliuciją, smerkiančią Izraelio veiksmus šventojoje rytų Jeruzalės dalyje, tačiau tuo sukėlė žydų valstybės įniršį.

JT Švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO) rezoliuciją „dėl okupuotos Palestinos“ pateikė Alžyras, Egptas, Libanas, Marokas, Omanas, Kataras ir Sudanas. Ją antradienį patvirtino UNESCO vykdomoji valdyba, o praėjusią savaitę ji buvo patvirtinta komitetų lygiu.

Izraelį vadindama „okupuojančia galia“ ši rezoliucija smerkia žydų valstybę, kad ši trukdo musulmonams patekti į Al Aksos mečetės kompleksą – trečiąją iš švenčiausių islamo vietų.

Izraelį labiausiai piktina tai, kaip rezoliucijoje apibūdinamas Jeruzalės senamiestis, šventas ir musulmonams, ir žydams. Dėl to Izraelis įšaldė bendradarbiavimą su Paryžiuje įsikūrusia JT organizacija (UNESCO), prižiūrinčia į Pasaulio paveldo sąrašą įtrauktus objektus.

Pripažindama Jeruzalės senamiesčio svarbą „trims monoteistinėms religijoms“ (islamui, judaizmui ir krikščionybei), rezoliucija šią vietą vadina musulmonišku pavadinimu – Al Aksa arba Al Haram al Šarifu.

Tuo tarpu žydai šią vietą vadina Šventyklos kalnu, kuriame kadaise stovėjo Pirmoji ir Antroji šventyklos – švenčiausios judaizmo vietos.

Palestiniečių ambasadoriaus UNESCO pavaduotojas Mouniras Anastasas (Muniras Anastasas) sveikino rezoliucija priėmimą ir pasakė turįs vilties, kad ji paskatins Izraelio valdžią „nutraukti savo pažeidinėjimus“, ypač kasinėjimus šventojoje vietoje ir aplink senamiestį.

Tuo tarpu Izraelio ambasadorius UNESCO, Carmelis Shama Hacohenas (Karmelis Šama Hakoenas) kaltina palestiniečius „žaidimais“.

„Ne šioje vietoje reikia spręsti problemas tarp šalių ir tautų“, – pažymėjo jis.

UNESCO jau nebe pirmąjį kartą tampa įtampos scena. Arabų šalys ir anksčiau naudodavosi šia organizacija, kad tarptautiniu mastu galėtų spausti Izraelį ir jo šalininkus.

Balandį ji priėmė rezoliuciją, smerkiančią „Izraelio agresiją ir neteisėtas priemones prieš tikėjimo laisvę ir musulmonų prieigą prie Al Aksos mečetės“. Šiame dokumente taip pat neminima, kad žydai šį kompleksą vadina Šventyklos kalnu.

Tąsyk B.Netanyahu pasisiūlė JT darbuotojams surengti Izraelyje „žydų istorijos seminarą“.

2011 metais Palestina buvo priimta į UNESCO kaip šios organizacijos narė. Reaguodamos į tai Jungtinės Valstijos sustabdė savo narystės įnašų mokėjimą.

Naujesni rezoliucijų projektai sukėlė sąmyšį organizacijos vadovybėje: UNESCO vadybos pirmininkas Michaelas Worbsas (Maiklas Vorbsas) ragino atidėti antradieniui numatyta balsavimą, kad būtų galima rasti kompromisą.

„Mums reikia laiko ir dialogo tarp valdybos narių konsensusui pasiekti“, – jis sakė naujienų agentūrai AFP.

UNESCO vadovė Irina Bokova taip pat atsiribojo nuo šių rezoliucijų ir savo pranešime rašė: „Niekur labiau negu Jeruzalėje žydų, krikščionių ir musulmonų paveldas bei tradicijos nėra labiau persipynę erdvėje.“

Minimas kompleksas užima 14 ha plotą pietrytiniame Jeruzalės senamiesčio pakraštyje; visą senamiestį Izraelis užėmė per 1967-ųjų šešių dienų karą,o vėliau jį aneksavo, ko niekada nepripažino tarptautinė bendruomenė.

Izraelis visą Jeruzalė laiko savo nedaloma sostine, o palestiniečiai rytinę jos dalį mato būsimos Palestinos valstybės sostine.

UNESCO antradienį patvirtino dar vieną mažiau ginčytiną rezoliuciją – dėl mokyklų palestiniečių teritorijose.

Pasak dalyvių, abi rezoliucijos komitetų lygiu praėjusią savaitę buvo patvirtintos 24 balsais prieš šešis, 26 narėms susilaikius, ir dar dviem nedalyvavus balsavime.

UNESCO valdyba komitetų sprendimams pritarė antradienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių