Ukrainos protestų karta palieka barikadas ir keliasi į parlamentą

  • Teksto dydis:

Kai žurnalistas Mustafa Nayemas (Mustafa Najemas) paragino surengti protestą Kijeve prieš tuomečio Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus sprendimą atmesti asociacijos sutartį su Europos Sąjunga (ES), jis įžiebė judėjimą, galiausiai nuvertusį vyriausybę ir nukreipusį šalį į istorinius pokyčius.

Per metus, kuriuos žymėjo revoliucija, užsienio intervencija ir prorusiškų separatistų sukilimas, buvęs opozicijos žurnalistas iš autsaiderio tapo naujosios provakarietiškos vyriausybės kandidatu į   parlamentą, kuris bus renkamas sekmadienį.

33 metų M.Nayemas - ne vienintelis, iš protestų dalyvio tapęs potencialiu politiku. Žurnalistas teigia apsisprendė, kai populiarus amerikietis rašytojas Francis Fukuyama (Frensis Fukujama) jam pareiškė, kad aktyvistas turi būti pasiruošęs "susitepti rankas", siekdamas pokyčių.

Apie 50 jaunų aktyvistų, anksčiau padėjusių organizuoti mitingus Ukrainos revoliucijos simboliu tapusioje Nepriklausomybės aikštėje, vadinamoje Maidanu, galiausiai vasarį nuvertusius V.Janukovyčių, dabar tikisi tapti išrinktais įstatymų leidėjais.

Į Ukrainos dabartinio prezidento Petro Porošenkos partijos kandidatų sąrašą taip pat įtrauktas M.Najemo kolega Serhijus Leščenka, dirbęs internetiniame leidinyje "Ukrainska pravda". Jo straipsniai apie korumpuoto V.Janukovyčiaus režimo ekscesus kurstė sukilimą prieš buvusį elitą.

Dabar šis buvęs žurnalistas nori tapti naujosios politinės sistemos dalimi ir mėginti pakeisti ją iš vidaus.

"Nežinau, ar mums pasiseks, ar ne. Tačiau turime stengtis, kad nesigailėtume praleidę šią progą, - sakė augalotas 34 metų S.Leščenka. - Yra galimybė pakeisti sistemą iš vidaus."

Sekmadienį vyksiantys pirmalaikiai rinkimai Ukrainoje laikomi svarbiu žingsniu, užbaigiančiu istorinį atotrūkį nuo sovietinės praeities, prasidėjusį nuo barikadų ir kraujo liejimo per protestus Kijeve.

Apklausos rodo, kad provakarietiški ir nacionalistinių pažiūrų kandidatai triuškinamai laimės, šaliai įtvirtinant savo atsigręžimą į Europą ir nutolimą nuo Rusijos, kuri yra kaltinama kurstanti kruviną separatistų sukilimą rytiniame pramonės regione.

"Visuomenėje buvo jaučiamas didelis poreikis, kad atsinaujintų politinis elitas ir įstatymų leidėjai", tarp kurių dominavo verslo klanai, naujienų agentūrai AFP sakė politikos analitikas Tarasas Berezovecas.

Gaivaus oro gurkšnis 

Aktyvistams ir buvusiems žurnalistams nebuvo lengva ryžtis žengti į minų lauku tapusią Ukrainos politiką, jau seniai laikoma nevaržomos korupcijos ir turtų vaikymosi arena.
M.Nayemas, S.Leščenka ir jų kampanijos partnerė Svitlana Zališčuk - 32 metų iškili aktyvistė ir S.Leščenkos gyvenimo draugė - sakė kalbėjęsi su keliomis partijomis, tačiau galiausiai pasirinkę prezidento bloką.

Jie apie tai oficialiai paskelbė per Porošenkos bloko suvažiavimą rugsėjo viduryje, kai aktyvistai pasirodė vilkintys marškinėlius su užrašu "Velniop korupciją".

Netgi tuomet jų sprendimas išprovokavo kritikos bangą, kad aktyvistai parsidavė atėjusiems į valdžią.

Trijulė aiškina, kad jie pasirinko vieną iš pagrindinių partijų, nes pastaruoju metu įvykiai Ukrainoje vystosi taip sparčiai, jog jiems reikia pasistengti neatsilikti.

"Mums idealu būtų įkurti (savą) politinę partiją, - sakė S.Zališčuk. - Tačiau tam neturėjome laiko."

Be to, pradėti kampaniją nuo nulio kainuotų bent 10 mln. JAV dolerių, o tokia suma jokiam aktyvistui nebūtų pakeliama, pridūrė ji.

Susidūrę su kliūtimis patekti į Ukrainos politiką, aktyvistai sako, kad patekę į parlamentą jie stengsis užtikrinti, kad šios kliūtys sumažėtų. Jie siūlo sumažinti partijos patekimo į parlamentą slenkstį, kuris dabar yra 5 proc. balsų, uždrausti brangias politines reklamas televizijoje ir atverti parlamento duris visuomenei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių