Ukrainos prezidentas P. Porošenka pristatė konstitucijos pataisų projektą

  • Teksto dydis:

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka trečiadienį pasiūlė konstitucijos pataisas, kurios suteiktų dideles naujas galias regionų valdžiai, bet nepatenkintų daugelio šalies rytuose veikiančių prorusiškų separatistų reikalavimų.

Pagal P.Porošenkos naująją viziją Ukrainos pagrindinis įstatymas apribotų prezidento galias kontroliuoti regionus ir išplėstų savivaldybių teises spręsti, kaip bus leidžiami jų teritorijose surinkti mokesčiai.

Tačiau konstitucijoje nesiūloma numatyti pusiau autonominio statuso, kurio reikalauja separatistų lyderiai, kontroliuojantys pramoninį Rytų Ukrainos regioną, kuriame iki konflikto pradžios gyveno 3,5 mln. žmonių ir kuris atneša dešimtadalį šalies bendrojo vidaus produkto.

Provakarietiškų pažiūrų lyderis, išrinktas po Maidano revoliucijos, 2014 metų vasarį nuvertusios Rusijos palaikomą prezidentą Viktorą Janukovyčių, sakė, kad planuojamos pataisos decentralizuotų valdžią Ukrainoje, bet nepaverstų šalies federacine valstybe, kaip tai siūlė padaryti Maskva.

„Decentralizacija priartintų mūsų politinę sistemą prie europinės“, – P.Porošenka sakė per nacionalinę televiziją.

Jis argumentavo, kad pataisos, kurioms dar turėtų pritarti parlamentas, suteiktų renkamiems vietos administracijų vadovams ir taryboms „daugelį teisių ir finansinių išteklių, kuriuos šiuo metu kontroliuoja prezidentas ir vyriausybė“.

„Decentralizacija apsaugo mus nuo autoritarizmo ir diktatūros“, – sakė 49 metų buvęs verslo magnatas.

„Decentralizacija bus mūsų civilizuotas išskirtinumas lyginant su mūsų kaimynais sovietinėje stovykloje“, – pridūrė P.Porošenka, akivaizdžiai turėdamas galvoje Rusiją ir Baltarusiją.

Separatistų lyderiai, kontroliuojantys dalį Luhansko ir Donecko sričių teritorijų, kuriose gyventojų daugumą sudaro rusakalbiai, nori, kad jų regiono pusiau autonominis statusas būtų aiškiai išreikštas konstitucijos pataisose, kurias atšaukti būtų itin sunku.

Tačiau P.Porošenkos pateiktame projekte minimi tik šiuo metu veikiantys įstatymai, suteikiantys separatistų lyderiams laikiną autonomiją trejų metų laikotarpiui.

Separatistai baiminasi, kad tie įstatymai gali būti atšaukti arba įšaldyti tvirtai proeuropietiško Ukrainos parlamento.

„Ši deklaracija buvo paskelbta vartojimui užsienyje“, – separatistų lyderis Andrejus Purginas sakė sukilėlių oficialiai naujienų svetainei.

Kijevo sąjungininkai Vakaruose seniai ragino P.Porošenką sumažinti centrinės valdžios dominuojantį vaidmenį ukrainiečių gyvenime.

Vašingtonas įsitikinęs, kad padidintos regionų teisės padarytų politiką skaidresnę ir padėtų sugriauti korupcinius ryšius, sukurtus per pastaruosius du dešimtmečius tarp sprendimus priimančių pareigūnų ir oligarchų.

Tačiau Maskva argumentuoja, kad tik „federalizuota“ Ukraina, kurios regionai turėtų teisę patys spręsti dėl savo diplomatinių ir prekybos ryšių su kitomis šalimis, galėtų pagaliau užbaigti jau beveik 15 mėnesių besitęsiantį kruviną konfliktą, nusinešusį per 6,5 tūkst. žmonių gyvybių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pritariu

pritariu portretas
Šokoldinis paršiukas kabės ant kalėdinės eglutės jei nespės perbristi upelio, patys ukrainiečiai pakabins.

va taip

va taip portretas
Sitas banditas viska meluoja.

valentinas1

valentinas1 portretas
Lygiai taip pat sėkmingai H.Daktaras galėtų "pristatyti" BK pataisas...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių