Ukrainos politikams nepavyko susitarti dėl naujos proeuropinės vyriausybės

  • Teksto dydis:

Ukrainos parlamentas antradienį atidėjo balsavimą dėl pritarimo ministro pirmininko Arsenijaus Jaceniuko atsistatydinimui, verdant įtemptai užkulisinei kovai dėl naujos proeuropinės vyriausybės sudėties.

Naujas posūkis aštrioje politinėje dramoje įvyko, kai Volodymyras Hroismanas, pasirinktas premjero poste pakeisti A.Jaceniuką, kuris sulaukė prezidento Petro Porošenkos nemalonės už tai, kad prarado visuomenės pasitikėjimą, leido suprasti, jog nenori užimti naujų pareigų kilus konfliktui dėl to, kas turėtų dirbti jo komandoje.

P. Porošenkos partijos narys Oleksijus Hončarenka po įtemptos derybų dienos žurnalistams sakė, jog viliamasi, kad balsavimas galės įvykti trečiadienį arba ketvirtadienį.

Tai, kad A.Jaceniuko dienos premjero poste suskaičiuotos, tapo aišku prieš du mėnesius, kai jis parlamente laimėjo balsavimą dėl pasitikėjimo, kuris suskaldė provakarietišką koaliciją, suformuotą po 2014-ųjų vasario revoliucijos, nuvertusios prorusišką prezidentą Viktorą Janukovyčių.

41 metų buvęs bankininkas dalyvavo gatvių protestuose Kijeve ir sakė ugningas proeuropines kalbas per tris neramumų mėnesius, pakeitusius šalies kursą.

Tačiau jo partijos populiarumą, kuris šiuo metu siekia vos 2 proc., nusmukdė visuomenės nusivylimas, kad premjeras neįgyvendino pažadų pažaboti giliai įsišaknijusią korupciją ir didžiulę verslo magnatų politinę įtaką, kuria jie mėgavosi V.Janukovyčiaus prezidentavimo metais.

A.Jaceniuko populiarumui smarkiai pakenkė ir Ukrainos ekonomikos nuosmukis, prarijęs gyventojų santaupas. Tuo tarpu valstybės išteklius teko skirti kovai su prorusiškų separatistų sukilimu, kuris kilo praėjus dviem mėnesiams po to, kai A.Jaceniukas 2014 metų vasarį tapo premjeru.

Apie savo atsistatydinimą jis paskelbė sekmadienį.

Naujas mūšis dėl vyriausybės

P.Porošenkos partija kandidatu į premjerus pasiūlė Aukščiausiosios Rados pirmininką V.Hroismaną, nusprendusi, kad šis politikas, pelnęs koalicijų kūrėjo reputaciją, galėtų užsitikrinti platų politinį palaikymą.

P.Porošenkos 38 metų protežė pirmadienį popietę atrodė nusiteikęs užimti vyriausybės vadovo postą.

„Aš tam tinku. Galiu dirbti 24 valandas per parą“, – sakė V.Hroismanas žurnalistams.

Tačiau vėliau keli įstatymų leidėjai pranešė, kad jis nusprendė atsisakyti siūlomų pareigų, kai P.Porošenkos blokas pirmadienio vakarą surengė posėdį, tardamasis, kas turėtų prisidėti prie naujos komandos.

Pasak jų, V. Hroismanas atsisakė dirbti su kai kuriais paminėtais veikėjais, nes jų pažiūros neatitinka jo programos, orientuotos į reformas, ir įsipareigojimų tęsti griežto taupymo politiką, kuriuos Kijevas prisiėmė pagal Tarptautinio valiutos fondo (TVF) suteiktą 17,5 mlrd. dolerių (15,4 mlrd. eurų) finansinio gelbėjimo paketą.

TVF veikiausiai neperves tolesnių lėšų Ukrainai, kol šalis nesuformuos naujos stabilios vyriausybės, kuri laikytųsi įsipareigojimų tęsti diržų veržimą, prisiimtų A.Jaceniuko vyriausybės 2014 metų kovą.

P.Porošenka antradienį ryte sušaukė savo partijos pasitarimą, siekdamas išspręsti nesutarimus ir įtikinti V.Hroismaną neatsisakyti kandidatavimo į premjerus.

Tačiau tinklalapis „Ukrainska Pravda“ pranešė, kad V.Hroismanas toliau grasina atmesti siūlymą užimti vyriausybės vadovo postą.

„Atmosfera kaista, o derybos pateko į aklavietę“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė prezidento partijos narys Serhijus Leščenka.

Kai kurie analitikai būgštauja, kad jei V.Hroismanas visgi taps premjeru, tai atvers kelią sutelkti politinę galią prezidento ir jo artimiausios aplinkos rankose.

„Porošenka tuoj perims visą vyriausybės kontrolę, bet jis taip pat siaurina savo politinę atramą, – vienoje ataskaitoje rašė Andersas Aslundas iš JAV įsikūrusio tarptautinių reikalų instituto „Atlantic Council“. – V.Hroismanas yra aiškiai pavaldus Porošenkai“.

Nerimas dėl finansų vadovo

Ekonomistai taip pat nerimauja, kad paskyrus V.Hroismaną gali pasitraukti ar būti išstumta finansų ministrė Natalie Jaresko (Natali Jaresko).

Šią Amerikoje gimusią buvusią JAV valstybės departamento darbuotoją ir privačią bankininkę Vakarai gyrė už sugebėjimą 2015 metų rugpjūtį pasiekti itin svarbų skolos restruktūrizavimo susitarimą.

Tačiau P.Porošenkos partijos narys Mustafa Nayyemas (Mustafa Najemas) antradienį „Twitter“ parašė, kad N. Jaresko vietą užims Oleksandras Danyliukas – dabartinis prezidento atstovas ministrų kabinete.

Finansų maklerio įmonės „Nomura International“ strategas Timothy Ashas (Timotis Ešas) sakė, kad O.Danyliukas yra dirbęs V.Janukovyčiaus patarėju, bet dabar daugumos žmonių jis laikomas pažangiu technokratu.

„Manau, Vakarų skolintojai bus linkę šiame etape suteikti Porošenkai, Hroismanui ir Danyliukui pasitikėjimo kreditą“, – rašė T.Ashas laikraštyje „Kyiv Post“.


Šiame straipsnyje: UkrainapolitikaVyriausybėkaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių