Ukrainos parlamento valdančiąją koaliciją palieka „Samopomič“

  • Teksto dydis:

Iš Ukrainos Aukščiausiosios Rados valdančiosios koalicijos traukiasi „Samopomič“ („Savigalba“) frakcija, ketvirtadienį pranešė jos lyderis Olehas Bereziukas.

„Partijos „Samopomič“ vadovybė priėmė sprendimą pripažinti neįmanoma tolesnę „Samopomič“ sąjungą su politinėmis jėgomis, kurios tapo oligarchų perversmo parlamente dalyvėmis, todėl nutraukia dalyvavimą parlamento koalicijoje“, – sakoma O.Bereziuko ketvirtadienį paskelbtame pareiškime.

Frakcijos lyderis pridūrė, kad visi frakcijos nariai pasirašė kreipimąsi į Aukščiausiosios Rados pirmininką Volodymyrą Hroismaną dėl savo pasitraukimo iš koalicijos.

„2016 metų vasario 16 dieną ukrainiečių tauta tapo liudininke atviro suokalbio tarp aukščiausios valstybės valdžios ir oligarchų bei jų kontroliuojamų jėgų parlamente. Įvyko bandymas galutinai įtvirtinti kleptokratijos ir oligarchijos valdymą Ukrainoje. Susidarė akivaizdi valdžios sąjunga, į kurią pateko dalis „ Petro Porošenkos bloko“, „Liaudies fronto“ bei Regionų partijos likučiai, pavaldūs virtinei oligarchų. Tokie veiksmai delegitimizavo Ukrainos vadovybę, ir tai yra pasikėsinimas į šalies valdymo sistemą, taip pat visiškai sugriovė parlamentinę „Europinės Ukrainos“ koaliciją“, – sakoma partijos nutarime.

Pasak O.Bereziuko, partija ragina kurti platformą, kuri suvienytų ekspertų ir visuomenės terpes nacionaliniu regioniniu lygiu, „siekiant suderinti bendras pozicijas dėl Ukrainos konstitucijos, ekonomikos plėtros ir gyventojų gerovės gerinimo, reformų svarbiausiose srityse bei veiksmų plano šiems tikslams pasiekti suderinimo“, – nurodoma dokumente.

„Deklaruojame kad esame pasirengę palaikyti tuos naujosios koalicijos ir prezidento įstatymų projektus, kurie skatins šalies gynybos galią, europinę integraciją ir žmonių gerovės augimą“, – sakoma sprendime.

Frakcija „Samopomič“, savo ruožtu, inicijuoja įstatymo „Apie rinkimus“ pataisas, siekdama, kad nauji rinkimai į parlamentą vyktų pagal atvirus sąrašus.

„Samopomič“ dar kreipėsi į tuos deputatus, „Petro Porošenkos blokas“ ir „Liaudies frontas“ narius, „kurie mano kad jiems nepriimtina dalyvauti organizuojant kleptokratų ir oligarchų valdžios cementavimą“, pasitraukti iš tų frakcijų ir kartu koordinuoti veiksmus parlamentarizmui Ukrainoje ginti.

2014 metų lapkričio 27 d. susikūrusios penkios Aukščiausiosios Rados frakcijos nutarė steigti koaliciją. Parlamentinę daugumą sudarė keturios frakcijos: „Petro Porošenkos blokas“, „Liaudies frontas“, „Batkivščyna“, ir „Samopomič“ („Savigalba“) susivienijimas ir radikalioji Oleho Liaško partija, kuri 2015-ųjų pabaigoje iš koalicijos pasitraukė.

„Petro Porošenkos blokas“ neketina atšaukti savo parašų iš koalicinės sutarties, bet konstatavo faktinę koalicijos griūtį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jurgis

Jurgis portretas
Apgavo tuos kurie Maidne naktis leido ir tuos kurie fronte kaunasi. Tai dar kartą parodo kaip pasikeičia vedliai kai prišoka prie lovio. O kur dar vizituojantys " daktarai " ? Jie kaip skeriai graužia valstybę. Nemanau, kad kas nors pasikeis nes paprasta liaudis nevieninga. Žodžiu bus mulkiami toliau ir duok dieve, kad neprarastų valstybės.

idomu

idomu portretas
Viskas išvogta- vagys išsivaikšto pakampėmis.

tai

tai portretas
Lavas skęsta- žiurkės bėga. Viskas logiška.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių