Ukrainos pareigūnų turtai atima žadą

  • Teksto dydis:

Prabangių laikrodžių kolekcija, milijonai dolerių grynaisiais ir Pablo Picasso (Pablo Pikaso) paveikslas – tik keli dalykai, įtraukti į Ukrainos pareigūnų pajamų ir turto deklaracijas, kurios nemaloniai nustebino šalį, siekiančią pažaboti korupciją.

Pagal naują įstatymą pareigūnai privalo deklaruoti savo turtą ir pajamas internetu. Toks reikalavimas buvo priimtas dėl rugsėjį gautos 1 mlrd. dolerių (920 mln. eurų) išmokos iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF), sulaikytos ilgiau kaip metus.

Šis žingsnis buvo žengtas šalyje, kurioje minimalus mėnesinis atlyginimas siekia 56 dolerius (apie 50 eurų) ir kuri siekia atsikratyti vienos labiausiai korumpuotų valstybių Europoje reputacijos

Daugiau kaip 100 tūkst. Ukrainos biurokratų pakluso minėtam reikalavimui. Tarp pateikusiųjų deklaracijas buvo ir prezidentas Petro Porošenka, kuris, kaip paaiškėjo, yra vienas turtingiausių šalies pareigūnų.

P. Porošenka buvo išrinktas valstybės vadovu 2014 metų gegužę, po ankstesnį prorusišką lyderį nuvertusios Maidano revoliucijos ir Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos. Laimėjęs rinkimus, P. Porošenka perdavė savo saldumynų imperiją „Roshen“.

Savo deklaracijoje prezidentas nurodė turįs daugiau kaip šimtą įmonių įvairiose šalyse, tarp jų – Rusijoje. Įvairiose bankų sąskaitose jis laiko daugiau kaip 26 mln. dolerių (per 23 mln. eurų).

Anot žurnalo „Novoe Vremia“, P. Porošenko turtas prilygsta maždaug 949 mln. dolerių (860 mln. eurų), o tokiu atveju jis yra ketvirtas turtingiausias ukrainietis. Pirmąsias tris vietas šalies turtingiausių žmonių reitinge užima oligarchai Rinatas Akhmetovas, Viktoras Pinčukas ir Igoris Kolomoiskis.

Tuo tarpu premjeras Volodymyras Hroismanas deklaravo turįs daugiau kaip milijoną dolerių (apie 888 tūkst. eurų) grynaisiais ir laikrodžių kolekciją, įskaitant du brangius laikrodžius „Rolex“.

Vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas deklaravo tris butus, iš jų vieną – 657 kvadratinių metrų, taip pat rūsį, kuriame yra 750 buteliai vyno. Be to, jis į deklaraciją įtraukė ir antikvarinių daiktų, meno dirbinių, tarp kurių yra ir P. Picasso paveikslas.

15 mln. dolerių grynaisiais

Kai kurie mažiau žinomi pareigūnai irgi deklaravo turį neįtikėtinų aktyvų.

Nepriklausomas įstatymų leidėjas Viačeslavas Konstantinovskis deklaravo 15 mln. dolerių (per 13,3 mln. eurų) grynaisiais, nors oficialiai kaip parlamentaras jis pernai uždirbo 2 tūkst. 825 dolerių (per 2,5 tūkst. eurų).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių