Ukrainos ministras: nutiesus „Nord Stream 2“, Rusija pradės naują dujų karą

  • Teksto dydis:

Po dujotiekio „Nord Stream 2“ nutiesimo Rusija nebesilaikys jokių taisyklių, teigia Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas.

„Be abejonės, Rusija organizuos naują dujų karą, jei „Nord Stream 2“ bus nutiestas. Jie naudojasi visomis priemonės, pavyzdžiui, netikėtas slėgio dujotiekyje sumažinimas. Tokios provokacijos bus, kai tik „Nord Stream 2“ bus nutiestas. O bet kokios Rusijos garantijos... Pasižiūrėkite, Rusija viską, kas įmanoma, jau pažeidė“, - Lenkijos radijui „Polradio“ sakė P. Klimkinas.

Ukrainos užsienio reikalų ministerijos (URM) vadovo teigimu, „Nord Stream 2“ tiesimas kelia grėsmę visam regionui.

„Labai didelė grėsmė yra kilusi Europos energetiniam saugumui. Pažiūrėkite, ką Rusija daro su neteisėtai pastatytu Krymo tiltu. O dabar įsivaizduokite - Baltijos jūra šalis perpumpuoja daugiau nei 1000 mlrd. kubinių metrų dujų. Kaip Rusija gins šį tranzitą, kokių provokacijų imsis?“ - perspėjo P. Klimkinas.

Ministras taip pat pridūrė, kad šių grėsmių suvaldymui Ukraina tikisi tolimesnio bendradarbiavimo su Lenkija: „Statome jungtis, kalbame apie dujų tiekimą, apie suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) tiekimą, apie energetinių sistemų sujungimą. Beje, turime daugybę puikių projektų, tik juos reikia užbaigti“.

„Ukraina ir Lenkija - visais atžvilgiais strateginės partnerės, įskaitant ir energetikos sektorių. Mūsų partnerystė, mūsų draugystė didele dalimi lems tai, kaip Europa atrodys ateinančiais metais“, - kalbėjo P. Klimkinas.

Praėjusią savaitę Ukrainos prezidentas Petro Porošenka Filadelfijoje įspėjo, kad, užbaigus tiesti „Nord Stream 2“, Rusija gali užpulti Baltijos šalių laivus Baltijos jūroje - taip pat, kaip tai padarė su Ukrainos laivais Kerčės sąsiauryje.

„Įsivaizduokime, kad mes leidome nutiesti „Nord Stream 2“, nors šiuo metu mums tai atrodo visiškai neįmanoma, bet įsivaizduokime, kad 2021-aisiais (Vladimiras) Putinas priima sprendimą apginti „Nord Stream 2“ nuo Baltijos šalių ir užpulti lietuvių, latvių ar estų laivus, vadovaudamasis tais pačiais argumentais, kaip Ukrainos laivų puolimo atveju“, - pareiškė P. Porošenka.

Pasak Ukrainos prezidento, svarbiausia, ką šalys gali padaryti, kad tokie scenarijai nesikartotų, yra susivienyti NATO ir dvišalių santykių lygiu, nutraukti visus provokacinius Rusijos projektus bei nulipti nuo „rusiškų dujų kabliuko“.

Dujotiekis „Nord Stream 2“, turėsiantis sujungti Rusiją ir Vokietiją, yra tiesiamas po Baltijos jūra. Dviejų gijų vamzdyno ilgis sudarys šiek tiek daugiau nei 1 200 km, o dujų pralaidumas sieks 55 mlrd. kubinių metrų per metus.

Ukraina, Lenkija, Baltijos šalys ir Jungtinės Valstijos aktyviausiai prieštarauja dujotiekio projektui. Nerimaujama, kad „Nord Stream 2“ gali padidinti ES priklausomybę nuo rusiškų dujų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to:Totormongoloidas

to:Totormongoloidas portretas
Taip, taip,tikro tatoromongoloido nomone

nuomonė

nuomonė portretas
Natūralu, kad dujotiekis, kaip strateginis objektas, bus saugomas ir ginamas. Ne vien Rusijos, bet ir Vokietijos. Ir visokioms lenkiškoms ar lietuviškoms žiurkėms bus aiškiai pasakyta nekišti prie jo snapo net iš tolo. Nes baigsis daug blogiau, nei ukrų provokatoriams. Patikėkit, vokiečiai , kaip ir rusai, moka susitvarkyti be ceremonijų. Baltijos jūroje nėra krabų, bet yra ungurių, kurie mielai suės nuskandintus provokatorius.

Artūras

Artūras portretas
ukram ir be dujų greit galas...
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių