Ukrainoje minimos 75-osios Holokausto žudynių metinės

  • Teksto dydis:

Ukraina ketvirtadienį mini maždaug 34 tūkst. žydų nužudymo Kijevo priemiestyje per Antrąjį pasaulinį karą 75-ąsias metines.

Vienos didžiausių Holokausto žudynių, vykdytos nacių vadinamojoje Babij Jaro raguvoje, daugelį metų Ukrainoje kurstė prieštaringus jausmus ir debatus dėl vietos kolaborantų dalyvavimo šioje akcijoje ir vėlesniuose žiaurumuose.

Planuota, kad ketvirtadienio vakarą vyksiančioje atminimo ceremonijoje, kuriai vadovaus Ukrainos prezidentas Petro Porošenka ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas, dalyvaus Izraelio prezidentas Reuvenas Rivlinas, tačiau šis anksčiau nei planuota nutraukė savo vizitą dėl iškilaus žydų valstybės veikėjo Shimono Pereso (Šimono Pereso) mirties. Visgi R. Rivlinas spėjo išprovokuoti kritiką savo „nediplomatiškais“ komentarais apie ukrainiečių vaidmenį Babij Jaro žudynėse.

„Kuriame valstybę, kurioje nėra vietos antisemitizmui, ir kurioje tik vienybė padeda mums pelnyti pergales, nugalėti kliūtis ir atneš sėkmę ateityje“, – ketvirtadienį Kijeve per filmo apie Babij Jaro tragediją pristatymą sakė P. Porošenka.

Prezidentas taip pat pažymėjo, kad Holokausto memorialas Babij Jare Kijeve turi tapti visų ukrainiečių pagarbos vieta, kad ir kokia būtų šios tragedijos aukų tautybė.

„Ypač svarbu, kad visa žmonija atsimintų Holokausto šaknis ir kruvinus faktus. Ši atmintis turi būti kaip įspėjimas mūsų dabartinei ir ateities kartoms, kad neapykanta, fanatizmas, rasizmas ir nepakanta yra labai pavojingi dalykai“, – sakė P. Porošenka.

Šios metinės minimos Ukrainai kebliu metu, kai konfrontacija su Rusija kursto nacionalizmo bangą ir didžiavimąsi su sovietais kovojusias organizacijas, taip pat kaltinamas nusikaltimais prieš žydus per Antrąjį pasaulinį karą.

Ukrainos sukilėlių armijos (UPA) nariai kolaboravo su Adolfo Hitlerio generolais nacių invazijos į Sovietų Sąjungą pradžioje, nes jiems atrodė, kad Vokietija gali padėti Ukrainai užsitikrinti nepriklausomybę nuo dar labiau nekenčiamo Stalino režimo.

R. Rivlinas, antradienį kalbėdamas Ukrainos Aukščiausioje Radoje, nenutylėjo, kad per Holokaustą „daug nusikaltimų buvo įvykdyti ukrainiečių“.

„UPA kovotojų vaidmuo buvo ypač reikšmingas, – pabrėžė Izraelio lyderis. – Jie persekiojo žydus, juos žudė, o daugeliu atvejų įskųsdavo juos naciams.“

Po šių R. Rivlino komentarų Ukrainos parlamento pirmininko pavaduotoja pareiškė, kad Izraelio prezidentas kalbėjo „nediplomatiškai“.

„Kai kurie mūsų gerbiamo svečio pasisakymai buvo ne vietoje šiomis gedulo dienomis, juolab kad jie buvo išsakyti šalies, mūsų dienomis taip pat kovojančios dėl savo nepriklausomybės, parlamente“, – sakė Iryna Heraščenko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

TAIGI

TAIGI portretas
Pasirodo esama "istorikų" kai prisimenami Doneckas ir Luhanskas, pasirodo sovietinis gyvatynas dar Lietuvoje gyvas.

PONAI

PONAI portretas
O kam priskirsite 6 milijonus ukrainiečių golodomorų aukų ? O apie banderovcus jus žalio supratimo neturite.Tai prilygo mūsų plechavičiukams. Kiekviena tauta ginėsi kaip sugebėjo.

Justas

Justas portretas
Pritariu - jankio - komentarui.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių