Ukraina siekia neleisti Interpolo prezidentu išrinkti Rusijos atstovo

  • Teksto dydis:

Galimas Rusijos Federacijos atstovo Aleksandro Prokopčiuko paskyrimas Interpolo prezidentu sudarytų sąlygas Kremliui plėsti tarptautinės policijos organizacijos instrumentų naudojimo politiniams oponentams persekioti praktiką, sekmadienį vakare pareiškė Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas.

„Jeigu Prokopčiukas taps Interpolo prezidentu, tai sudarys sąlygas Rusijos režimui dar labiau išplėsti „raudonųjų pranešimų“ naudojimo neįtinkančių asmenų judėjimo laisvei suvaržyti ir jiems persekioti praktiką šio nepriimtino režimo naudai“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė A. Avakovas.

Jis priminė, kad „šiandien prasidėjo 87-oji Interpolo generalinės asamblėjos sesija, kurioje bus priimti itin svarbūs sprendimai, paveiksiantys visą pasaulinę saugumo sistemą“.

„Iš esmės sprendžiamas klausimas, ar ši didžiausia tarptautinė policijos organizacija liks ištikima principui bendradarbiauti tik paprastų nusikaltimų atvejais ir atsisakyti politinio, religinio, rasinio (etninio) ar karinio pobūdžio bylų, kaip įrašyta jos įstatuose“, – nurodė Ukrainos vidaus reikalų ministras.

Pasak jo, Generalinė asamblėja „sprendžia Interpolo likimą, atremdama eilinę hibridinę Rusijos ataką“.

Rusija kariauja hibridinį karą su „didžiąja civilizuoto pasaulio dalimi“, su Ukraina, „naudodama ir tokius specifinius metodus, kaip RF FST (Federalinės saugumo tarnybos) ir GRU (karinės žvalgybos) kontroliuojamas kriminalinių autoritetų permetimas į mūsų teritoriją, organizuotų nusikalstamų grupuočių organizavimas“, rašė A. Avakovas.

Pasak jo, Rusija sulaukia daug priekaištų dėl piktnaudžiavimo Interpolo instrumentais, Maskai persekiojant savo politinius oponentus.

Tokiomis sąlygomis į Interpolo vadovo postą pretenduoja Rusijos Vidaus reikalų ministerijos ir užsienio žvalgybos veteranas A. Prokopčiukas, pažymėjo A. Avakovas.

Ukrainos vidaus reikalų ministras išreiškė įsitikinimą, kad pasaulinei bendrijai pagaliau reikia pripažinti Rusijos režimo „toksiškumą“ ir parengti profilaktikos priemones, „o ne legalizuoti jį postais Interpolo vadovybėje“.

„Ukraina, kuri pirmoji nukentėjo nuo jo agresijos ir šiandien faktiškai sulaiko šią agresiją nuo judėjimo tolyn į Europą, gali ir turi būti išgirsta. Tam mes glaudžiai bendradarbiaujame Interpolo generalinėje asamblėjoje Dubajuje. Su savo partnerių pagalba tikimės užkirsti kelią šiai eilinei hibridinei grėsmei Ukrainai ir visam civilizuotam pasauliui“, – feisbuke rašė ministras.

Lapkričio 16 dieną britų laikraštis „Financial Times“ pranešė, kad Interpolo viceprezidentas, rusas A. Prokopčiukas yra tarp dviejų kandidatų į organizacijos vadovo postą.

Laikraštis nurodė, kad naujo vadovo rinkimai turėtų įvykti lapkričio 21 dieną.

Be A. Prokopčuko į Interpolo vadovo postą pretenduoja organizacijos prezidento pareigas einantis Kim Jong-yangas (Kim Čongjangas) iš Pietų Korėjos, kuris anksčiau užėmė vyresniojo viceprezidento postą.

Anksčiau Interpolui vadovavęs kinas Meng Hongwei (Meng Hongvei) po jo arešto Kinijoje spalio 7 dieną atsistatydino. Tuomet organizacijos prezidento pareigas pradėjo eiti Kim Jong-yangas.

Spalio pradžioje Prancūzijoje buvo pradėtas tyrimas dėl Meng Hongwei dingimo, apie kurį pranešė jo sutuoktinė. Ji tvirtino, kad su vyru negalėjo susisiekti nuo rugsėjo 29 dienos ir kad prieš kurį laiką ji socialiniuose tinkluose ir telefonu sulaukė grasinimų.

Vėliau Kinijos pareigūnai paskelbė, kad Meng Hongwei yra Kinijoje ir kad jo atžvilgiu vykdomas tyrimas dėl korupcijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių