Ukraina: paminklo lenkams nuniokojimas nepablogins Kijevo ir Varšuvos santykių

  • Teksto dydis:

Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas antradienį pareiškė esantis įsitikinęs, kad paminklo per Antrąjį pasaulinį karą Huta Peniackos kaime Lvovo rajone nužudytiems lenkams nuniokojimas nepablogins Kijevo ir Varšuvos santykių.

„Griežtai smerkiu lenkų memorialo vandalizmo aktą. Tokiomis provokacijomis mūsų supriešinti nepavyks. Na, o nusikaltėliai turi būti nubausti“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė P.Klimkinas.

Anksčiau buvo pranešta, kad nenustatyti asmenys nuniokojo paminklą, skirtą per Antrąjį pasaulinį karą nužudytiems Huta Peniackos lenkams atminti.

Pirminiuose teisėsaugos pareigūnų pranešimuose sakoma, kad buvo suniokotas memorialo kryžius, o ant paminklo surašyti nužudytųjų vardai buvo apipaišyti Ukrainos vėliavos spalvomis bei raudonai juodomis vėliavomis. Ant vieno iš akmenų taip pat buvo užrašytos nacių organizacijos SS runos.

Lvovo regiono policijos departamento atstovė Svitlana Dobrovolska sakė, kad kol kas dar neaišku, kada tiksliai buvo įvykdytas tas vandalizmo aktas, nes minėtas paminklas yra už kelių kilometrų nuo artimiausios gyvenvietės.

Ukrainos ambasadorius Lenkijoje Andrijus Deščycia vandalizmo aktą Huta Peniackoje laiko provokacija.

Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovė Mariana Betsa taip pat sakė, kad tai buvo „akivaizdi provokacija“.

Huta Peniackos kaimas, kuriame gyveno lenkai, buvo sunaikintas 1944 metų vasarį. Istorikai tuos įvykius vertina skirtingai. Dauguma Ukrainos istorikų mano, kad tą kaimą sunaikino vokiečių kariai, bet lenkų istorikai yra įsitikinę, kad jo gyventojus išžudė “Waffen SS” divizijos “Galicija”, sudarytos daugiausiai iš ukrainiečių, dalinys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
tik banderos prakeikti gali taip elgtis,paminklus laužo,,žmones žudo,o vagia,ką tik pamato ir pagal juos viskas gerai,visai,kaip lietuvoje,kuriai vadovauja nkvd budelė
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių