Ukraina mini penktąsias Maidano sukilimo metines

  • Teksto dydis:

Ukraina trečiadienį mini penktąsias Maidano revoliucijos metines. Sukilimas padėjo nuversti prorusiškų pažiūrų šalies prezidentą, tačiau po jo Ukraina neteko Krymo pusiasalio, o rytinėje šalies dalyje įsiplieskė tūkstančių aukų pareikalavęs separatistinis konfliktas.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka ir kiti aukšti šalies pareigūnai per uždegė žvakutes prie laikino memorialo, skirto „Dangiškajai šimtinei“ - taip vadinami žuvusieji per protestus - atminti. Tuo metu gyventojai per jautrią ceremoniją prie memorialo nešė gėles.

„Čia žuvo geriausieji, - sakė 63-ejų Volodymyras Kyrylenka, prieš penkerius metus dalyvavęs Kijevo Maidano aikštėje vykusiose demonstracijose. - Bet gyvenimas tęsiasi ir jis pagerės.„

„Pamažu judame link savo laisvės ir nepriklausomybės“, - pridūrė buvusi mokytoja Liudmyla Gryvačevska.

2013-ųjų lapkričio demonstracijos kilo po to, kai Kremliui palankus tuometis Ukrainos vadovas Viktoras Janukovyčius pasitraukė iš derybų dėl Ukrainos ir Europos Sąjungos asociacijos susitarimo. Ateinančių metų vasarį jis buvo nuverstas per provakarietiškus protestus.

Netrukus po to Rusija pradėjo užiminėti Krymo uostus, o po kurio laiko pusiasalyje buvo surengtas referendumas, per kurį Krymo gyventojai esą pritarė teritorijos prisijungimui prie Rusijos. Nei Kijevas, nei Vakarų šalys referendumo ir jo rezultatų nepripažįsta.

Dar po kurio laiko apie naujų „respublikų“ įkūrimą Ukrainos rytuose paskelbė prorusiškų pažiūrų separatistai. Po to kilęs ir iki šiol besitęsiantis konfliktas jau pareikalavo daugiau kaip 10 tūkst. žmonių gyvybių.

Ukraina ir jos sąjungininkės Vakaruose kaltina Rusiją kurstant separatistinį sukilimą ir tiekiant maištininkams ginklus bei pastiprinimą.

Nepaisydama svarių tokių teiginių įrodymų, Maskva kaltinimus atkakliai neigia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

manau

manau portretas
Ne sukilimas, o ginkluotas valstybinis perversmas finansuotas užsienio valstybių.

taigi

taigi portretas
Mozė dešimtmečius vedžiojo išrinktąją tautą po dykumą ir pgaliau atvedė į ukrainos radą, vyriausybę bei prezidentūtą. Alaluja :)

Hm

Hm portretas
Ne raštinėje nesąmones geriau paklausinėkit paprastų ukrainiečių ką jie mano apie tą maidaną ir kam jis buvo reikalingas. Drakonas žuvo,šlovė naujam drakonui. Juk jau nuo 8 metų vaikus mokina kad geras,,maskolius" tai negyvas,, maskolius"ir kad visus rusus reikia šaudyti. Taip XXl-a. propaguojamas tikrų tikriausias fašizmas.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių