Ukraina: ES draudimai ukrainietiškiems grūdams padeda V. Putinui

  • Teksto dydis:

Ukraina trečiadienį perspėjo, kad kai kurių Europos Sąjungos šalių įvesti draudimai eksportuoti jos grūdus padeda Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui skaldyti Europą.

Praėjusį mėnesį kelios Ukrainos kaimynės, įskaitant ištikimą sąjungininkę Lenkiją, įvedė laikinus apribojimus Kyjivo žemės ūkio produktams.

„Tolesnis apribojimų taikymas reiškia, kad į Putino rankas atiduodami papildomi ginklai prieš Europos vienybę, – socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė Ukrainos žemės ūkio ministerija. – Dabartiniai apribojimai turi būti atšaukti.“

Už žemės ūkį atsakingas eurokomisaras Januszas Wojciechowskis (Janušas Voicechovskis) antradienį spaudos konferencijoje sakė, kad draudimą reikėtų pratęsti, geriausiai iki metų pabaigos, bet mažiausiai iki spalio pabaigos.

Šiuo metu apribojimų pabaiga numatyta birželio 5-ąją.

Praėjusių metų vasarį prasidėjusi Rusijos invazija smarkiai apribojo tradicinį Ukrainos grūdų eksporto kanalą Juodąja jūra, todėl teko eksportuoti sausuma per Ukrainos kaimynes.

Valstybės narės susitarė tam tikrus ukrainietiškus gaminius leisti importuoti be kiekybinių apribojimų ir be muitinės bei oficialių patikrinimų.

Tačiau smukus kainoms kai kurių ES šalių ūkininkai ėmė protestuoti ir dėl to Ukrainos maisto produktų eksportas susidūrė su apribojimais bei draudimais.

Galiausiai ES susitarė su penkiomis valstybėmis – Lenkija, Vengrija, Slovakija, Bulgarija ir Rumunija – leisti joms blokuoti grūdų importą iš Ukrainos.

Su apribojimais nesutiko ir 12 ES šalių, įskaitant Prancūziją ir Vokietiją, kurios išreiškė susirūpinimą dėl skaidrumo trūkumo ir įspėjo, kad tai gali pakenkti Europos bendrajai rinkai.


Šiame straipsnyje: Ukrainos grūdaiESRusijakaras Ukrainojedraudimas eksportuoti grūdus

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių